logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

VasútBor-Vasútba


Gyerekek nagy örömére 1962 aug. 20.-a óta működik a Mecseki Kisvasút.
A 570 méteres (Magyarország legrövidebb (még működő) kisvasútja) pályát úgy építették direkt, hogy minél ívesebb, kanyargósabb legyen. A vonalra a megszüntetett dalmandi kisvasútról érkezett egy C-50-es. Ezen kívül három darab, fedett személykocsi tartozik még az állományhoz."
A vasút mozdonya egy igazi ritkaság, egy asszimetrikus C-50-es, amiből csak pár darab épült, a másik megmaradt példány a Debreceni Vidámpark kisvasútján közlekedik. A mozdonyt a Dombóvári Gazdasági Vasút műhelyében újították fel a Gyermekvasút számára ahol 1986-ban D5 jelű felújítást kapott. Ugyanitt készültek, szintén társadalmi munkában a kisvasút személykocsijai is.


A vasút egyik vége a Pécsi Állatkert, amely 1960-ban épült, a gyárak, bányák, üzemek munkásai és a főiskola hallgatói építették több ezer óra társadalmi munkában. Létrejöttét a politikai konszolidáció sürgette. Célja a természettudományos nevelés, pihenés, kikapcsolódás lehetőségének a megteremtése és nem utolsó sorban a város idegenforgalmának a növelése volt. Az Állatkert jelenleg 3.5 hektáron üzemel a város északi részén a Mecsek oldalban. A kis terület miatt a nagy testű állatfajok bemutatására csak korlátozottan van lehetőség. Az állatkert a Tettye-forrás vízgyűjtő területére épült, ami megnehezíti a működtetést.

Az állatkertben 57 faj 250 egyede látható. Tavasztól őszig a hét minden napján várják a látogatókat, a téli időszakban csak hétvégenként tartanak nyitva. Rendezvényeinken gazdag programmal várják a látogatókat és minden hétvégén, óránként látványetetésekkel hozzuk közelebb az állatokat a közönséghez.
Előzetes bejelentkezés alapján vállalják csoportok vezetését, tanórák, szakkörök megtartását. Nyáron heti turnusokban Zootábort rendeznek.

 

Ha valaki megéhezett a vasutazásban és az állatsimogatásban, akkor érdemes benézni a Kalamáris Vendéglőbe. Kalamáris Vendéglő, a történelmi belváros szélén, a Zsolnay házban található.16 fős kisterme, családi rendezvények, üzleti étkezések, baráti összejövetelek kedvelt színtere.50 fő befogadására alkalmas nagyobb étterme mellett, 30 ülőhellyel rendelkező, virágos kávézó várja a betérőket. Borlapján a régió, Pécs környéki és villányi pincészetek mellett az ország nevesebb borvidékek borai is megtalálhatóak. Étlapjáról a hagyományos magyaros jellegű ételek mellett a baranyai ízek és a borgasztronómiát hirdető fogások is választhatók. Családi rendezvények, fogadások, hétvégi családi menük, napi menük, borkóstolós programok!!

 

Miután megkóstoltuk a legjobb pécsi borokat vissza is ülhetünk „vagonba”. 2000 éves városunk látnivalóit rövid idő alatt, idegenvezetéssel (gépi hang) mutatja be Önnek a városnéző kisvonat. Az 54 személyes vonaton eltöltött mintegy háromnegyed óra segíti Önt a tájékozódásban, valamint ötletet ad arra, hogy mely műemlékeket, múzeumokat keresse fel, ismerje meg tüzetesebben. A vonatozás az óváros kacskaringós, nyüzsgő utcáin élmény idősnek, fiatalnak egyaránt!

Forrás és további információk:
http://mecsekikisvasut.extra.hu/index.php
http://www.pecsikisvonat.hu/htmls/fooldal.html
http://www.pecszoo.hu/
 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább