logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:Kezdőoldal


 

Kedves Olvasó!

Üdvözlöm Önt a Pécsi Borvidék weboldalán! A Pannon Borrégió legkisebb borvidéke évezredes hagyományokat követve lépett a megújulás útjára. Ma már kevesebb, mint ezer hektáron termelnek szőlőt ezen a borvidéken, kevesen is ismerik a két sokkal ismertebb borvidék, Villány és Szekszárd árnyékában a saját útját kereső térséget, de ezen a vidéken kevesebb erre alkalmas területet találunk. A szőlőtermesztés és borkészítés hagyománya itt generációkon át öröklődött, ma is rengeteg kistermelő készít bort, ennek tudható be a borvidék elaprózottsága.
 

Ám egyre többen, egyre nagyobb területen és egyre jobb minőségben készítenek és palackoznak bort, a forgalomba kerülő borok nem csupán a saját régiónkban, de országosan is figyelmet keltenek. mert érdemes idefigyelni, ahol egyaránt készülnek kiváló fehér- és vörösborok. 

Ha Pécs és borvidéke, akkor elsősorban talán a cirfandli jut az Olvasó eszébe, ez a különleges fajta, amely sehol másutt nincs hazánkban, s a világon is még csak egy helyen, Ausztriában foglalkoznak vele. Kései szüretben kiváló cukorfokkal remek édes borok készülhetnek belőle, de az utóbbi évek kísérletei bebizonyították, hogy száraz borként is megállja a helyét. De a fehérborok között olaszrizling, rajnai rizling, chardonnay is akad szép minőségben s nem feledhetjük Versend juhfarkját, csomorikáját, amelynek ma már saját fesztivál viszi hírét.

Vörösökben nagy a tradíció, hiszen itt is sok volt a kadarka – ma már csak kevesen foglalkoznak vele, de egyre nagyobb sikerrel, elsősorban Mohács környékén. A szigetvári körzetben megint a világfajták sikeresek, remek cabernet-k vagy pinot noirok készülnek az ottani pincékben. S itt készül egy különlegesség is, a Borzongás nevű habzóbor, amely féltucatnyi gazda összefogásával kerül a polcokra.

És sorolhatnánk, miben vagyunk egyediek, miért érdemes ránk figyelni, miért érdemes pécsi (azaz szajki, mohácsi, mecseknádasdi, hosszúhetényi, mozsgói, szigetvári…) borokat kóstolni. De nem tesszük. Inkább arra biztítjuk Önt, olvassa el oldalainkat, találjon a maga számára hasznos és érdekes információkat és jöjjön el hozzánk. A legkisebb borvidéken két borút is várja Önöket, akár a pécs-mecseki, akár a mohács-bólyin választanak pincelátogatást, bizonyosan nem bánják meg!

Legyen a vendégünk, találkozzunk és koccintsunk itt nálunk!

Hárs Tibor,
a Pécsi borvidék elnöke

 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2012. augusztus 7.

Szeretettel várjuk Önöket 2012. augusztus 10. és 12. között a XIX. Szentlőrinci Gazdanapokon!

tovább

2012. április 18.

A dél-dunántúli környezeti nevelésben és ökoturizmusban érintett szolgáltatókat fogja össze a régió teljes területéről a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter.

tovább

2012. április 17.

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter felmérte és összegyűjtötte a tagjai körében az ökoturizmus és környezeti nevelés szempontjából példás gyakorlati tevékenységet. Az a klaszter célja, hogy a tagjaik által már alkalmazott „jó gyakorlatot” mások is megismerhessék, és tevékenységük során alkalmazzák.

tovább