logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

KultúráBor


Lenyűgöző új kulturális témapark

A Zsolnay Kulturális Negyed Pécs ékköve. A város új kulturális központjának formájában, a hozzá méltó módon él tovább a Zsolnay család egykor itt működő, világhírű kerámiagyárának öröksége.

 

Az elmúlt években egy nemzetközi viszonylatban is kivételes, a maga nemében egyedülálló beruházás során új „város” jött létre a városon belül. A jelenleg is működő gyár átköltözött a keleti épületrészekbe, az így felszabaduló területeken olyan kulturális-művészeti övezet létesült, amely nemcsak a város turisztikai palettáján új színfolt, de maguk a városlakók is teljesen újszerű, tartalmas kikapcsolódásra csábító létesítmény-együttessel gazdagodtak. Pécs kiemelkedő kulturális látványosságai és intézményei itt, az egykori gyár megújult, átalakított gyárépületeiben és környezetükben, mintegy 5 hektáron kaptak helyet.
A kiállítások, de a terek bejárása is egész napos program, amely leköti a család minden tagjának figyelmét.
Látogasson el a világhírű Gyugyi-gyűjteménybe, az erre a célra átalakított, szecessziós Sikorski-villába, ahol a közel 600, páratlan értéket képviselő kerámiatárgy megtekintésével megismerkedhet a Zsolnay Aranykorával. A két emeleten kialakított Zsolnay család- és gyártörténeti kiállításon tekintse meg a család és gyár történetéről tanúskodó emlékeket, a Rózsaszín Zsolnay Kiállításon pedig legyen részese a manufaktúra egyik legizgalmasabb korszakának, a rózsaszín használati tárgyak idejének. Sétáljon be a Látványmanufaktúrába, ahol a valóságban is megtekintheti, hogyan készülnek a varázslatos Zsolnay-termékek. Végül élje át a rejtélyt és tiszteletet a Zsolnay mauzóleumban, melyet a pécsi Pantheon-nak is neveznek.
A kisebbeket nemcsak három, modern és jól felszerelt játszótér várja, de színes beltéri programok is. A Labor Interaktív Varázstérben játszva-tanulva ismerkedhetnek meg a fizikával, míg a Planetáriumban az univerzum, a csillagok és bolygók titkai tárulnak fel a látogatók előtt. A Bóbita Bábszínházban minden korosztály találhat magának tartalmas és izgalmas bábelőadást.  A Botlok utcájában, a cukorkaboltban akár élőben is megnézhetik a gyerekek, hogyan készülnek az édességek, míg a kézműves csokoládéboltban különleges bonbonok közül válogathatnak.
Kiállítások, kávézók, éttermek, boltok, egyetemi negyed, bábszínház, koncert- és színháztermek, Látogatóközpont, Látványmanufaktúra, Interaktív Varázstér, Planetárium, Zsolnay Mintabolt, a szabadban több játszótér, kosárlabdapálya – ez ma a Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs városának újjászületett legendája, amely a legnagyobb szeretettel várja az összes korosztályt, kalandvágyó, kultúrát szerető látogatóit!

 

Itt a negyedben található a Winespiration elnevezésű borturisztikai látogatócentrum. A látogatóközpont művészi koncepcióját hat, a borral kapcsolatos inspirációs terület teszi sokrétűvé. A bor és történelem kapcsolatában a baranyai borvidék több ezer éves történelmében barangolhat a látogató, kezdve a szőlőtermesztést Pannóniában meghonosító rómaiak korától, a polgárosodás és a „pécsi tükén”, illetve a középkoron keresztül egészen napjainkig. Bor és művészet mindig is elválaszthatatlan elemek voltak, így a bor, mint inspirációs alap a művészet nyelvezetén keresztül közvetített értékekből, élményekből sem maradhat ki. Ezen gondolatébresztő alkotások festett, épített, szobrászati és audiovizuális elemekből épülnek fel, amelyek fő célja a gondolatébresztés.


A látogatóközpontnak helyt adó pincerendszer alapterülete több mint 300 m2, ahol a kiszolgálóhelyiség mellett helyt kapó vinotéka és címketervező műhely, illetve a borkóstolóterem mellett a terület nagy részét a bor és az azzal kapcsolatos inspirációk kapcsolatából fakadó alkotások teszik ki. A látogatóközpont ugyanis egyfajta tematikus inspirációk gyűjteményeként kíván funkcionálni, melyek az alkotókban a hagyományokhoz, a borászathoz, az értékesítéshez és a borfogyasztáshoz kapcsolódóan keletkeztek, abban a reményben, hogy a látogatók ezen inspirációk hatására közelebb kerülnek a borfogyasztáshoz, a pécs-mecseki borút borászainak megismeréséhez, termékeik megvásárlásához. Előzetes egyeztetés alapján borkóstolón is részt vehetnek a látogatók a pécsi borvidék kiváló boraiból.

 Forrás, további információ: 

http://www.iranypecs.hu/lokacio/Zsolnay_Kulturalis_Negyed

http://www.zsn.hu

 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább