A Pécsi Borvidék ma
A Pécsi borvidék több elkülönülő területből áll, összesen 940 hektáron helyezkedik el. Baranyát egyedi természeti adottságai kiváló szőlőtermő területté alakították. Ebben a megyében érvényesül a legjobban a Földközi-tenger térségének éghajlati hatása. A mediterráneumhoz képest itt nedvesebb, rövidebb és kevésbé meleg a nyár. A talajviszonyok szintén kedveznek a szőlőnek: az erdőtalajok és a lösz, illetve a rajta képződött mezőségi talajtípus váltakozik a borvidéken. A domborzati viszonyok is segítik a borászkodást: Dunaszekcsőtől Szigetvárig dombos-hegyes vidékek kísérik a tájat.
A borvidék jellemző szőlő- és borfajtái a Cirfandli, az Olaszrizling, a Juhfark, a Csomorika, a Chardonnay, a Hárslevelű, a Rajnai Rizling és az Ottonel Muskotály.
A Pécsi Borvidék települései:
Pécsi körzet: Cserkút, Hosszúhetény, Iványbattyán, Keszü, Kővágószőlős, Kővágótőttős, Mecseknádasd, Pécs, Pécsvárad, Szemely
Versendi körzet: Babarc, Bár, Bóly, Dunaszekcső, Hásságy, Lánycsók, Máriakéménd, Mohács, Monyoród, Nagynyárád, Olasz, Szajk, Szederkény, Versend
Szigetvári körzet: Helesfa, Kispeterd, Mozsgó, Nagypeterd, Nyugotszenterzsébet, Szigetvár településeknek a szőlőkataszter szerint I. és II. osztályú határrészei.