logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

Paksi siller fesztivál


 
Siller:

A siller bor nem egy szőlőfajtára utal, siller szőlő nem létezik. A siller egy színtartományt jelent. Ezen a néven forgalmazott bor egyszer jobb, máskor rosszabb minőségű, árnyalata is változhat. Valójában a siller bor színe sötét-rózsaszín. Több száz éves múltra tekint vissza, akkoriban vegyes szüreteléssel szedték, egy puttonyba rakva a vörös és a fehér fürtöket is. A mai bortörvény már tiltja ezt a megoldást, siller bor csakis kékszőlőből készülhet, ezért ízében ma már nem találhatunk fehérbor zamatot. Kivéve a paksi sillert, itt a hagyományőrzés érdekében engedett a régi recept szerinti siller készítése.
 
 
Évek óta Paks ad helyet a Nemzetközi Siller Fesztiválnak. Évről évre mindig nagyon nagy számban neveznek a versenyre és a tételek száma meghaladja a 170-180-at is.
A nemzetközi versenyben a tételek kb. 3-4%-át külföldi sillerek teszik ki, tehát a magyarok jóval nagyobb számban vannak jelen.

 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább