logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

Györköny, pincefalu


Bárki bekapcsolódhat az éppen aktuális falusi munkákba: megtanulhatunk szőlőt metszeni, ekézni, zöldmunkázni, aratni, szüretelni, disznóvágáskor kolbászt tölteni... Sőt a jobbak versenyezhetnek is e tevékenységekből az év tizenkét hónapjának egy-egy kijelölt napján, persze a régi, hagyományos eszközökkel. Mindezt az 1026 lelkes Tolna megyei - Pakshoz, illetve Nagydoroghoz közeli - Györkönyben tehetik.
A Mezőföld kis települése a 310 présházból álló pincefaluja révén vált ismertté és kedveltté, de híre - éppen e fantasztikus programok révén szájról szájra terjed, mint a népmese. Egyre többen töltik a hétvégéket vagy akár egy egész hetet a falusi turizmus gyöngyszemeként emlegetett faluban.
Tart a pincefalu rehabilitációja. Az első pincék az 1930-as években épültek, ám valaha 510 présházból állt ez a különleges és védett falurész. A pincetulajdonosok szőlőskertjei - 1026 hektáros terület - a présházaktól 2-3 kilométerre vannak.
A rendezvények legnagyobb részben a pincefalu közepén - fapadokkal, asztalokkal körülvett - jókora pázsitos területen zajlanak, a nézők a közeljövőben a fedett térré alakuló, amfiteátrumszerűen kialakított lépcsősorokon foglalhatnak helyet. A programokról bárki tájékozódhat a http://www.gyorkony.hu honlapon. A már említett és havi rendszerességgel tartandó falusi munkák "kóstolgatása" mellett májustól őszig tart a Napfényes Györköny programsorozat főzőversenyekkel. Mindenki viheti a bográcsát és a belevalókat. A híres majálist a civil szervezetek irányítják. Július 12-én laza programra kerül sor: a placcon két hatalmas, szalmabálákból kialakított és nejlonnal bélelt medence várja a fürdőzőket, akiknek - a jópofa vetélkedők mellé - koktélokat szolgálnak föl, mint a legelegánsabb tengerparti nyaralóhelyeken. A július 25-26-a a rock and bor, azaz a hegyi metál fesztivál napjai. Augusztus 7. és 10. között tartják a nemzetiségi falunapokat. Ennek keretében kezdik felépíteni a kész tervek alapján a kézművesházat. A hajdani eljárással készülő épület falait mindenki döngöli: erőteljes mozdulatokkal járják körbe a növekvő építményt, a kör után fröccs dukál a munkásoknak. A kézművesház elkészülte után ott tanítják majd a különböző mesterségeket a kosárfonástól a gyöngyfűzésen át a fafaragásig. Van a faluban pincemúzeum és német nemzetiségi tájház. A házakban legalább hatvan vendéget tudnak elszállásolni. A friss falusi reggelivel együtt fejenként háromezer forintért. De a 2000 forintos vacsorát sem szabad kihagyni: előtte háromféle pálinkát kínálnak, amit házi sonka, a szalámi és a friss kenyér követ, majd pedig a borkóstoló.

 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább