Kereső


Pincészet kereső Agrármeteorológia

hírlevél


E-mail cím:

Szekszárdi Szüreti Napok


A Szekszárdi Történelmi Borvidék

Az ország egyik legrégibb vörösboros vidéke, szőlőkultúráját a rómaiak honosították meg. Területe Bátától Zombáig húzódik, a szekszárdi szőlőhegyektől délre illetve északra.
A szőlőültetvények nagy része a borvidék kiemelt adottságú termőhelyein terül el, ahol a családok már évszázadok óta foglalkoznak borkészítéssel, melynek hagyományait generációkon keresztül örökítik tovább. Erre a gazdag borkultúrára épül Szekszárd és térségének borturizmusa, amely évről évre több látogatót vonz a térségbe.
Szekszárdon az egyik legnagyobb rendezvény a Szekszárdi Szüreti Napok. Már 2005 óta rendszeresen minden év szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre és nagy tömeget vonz a városba. Négy napon át igényes programokkal, kiállításokkal, koncertekkel, borkóstolókkala tájegységre jellemző ételkínálattal várjuk a városunkba látogató vendégeket. Hivatásos művészek mellett sokféle műfajban amatőr művészeti csoportok, alternatív zenekarok, utcabál, disco, táncház szórakoztatják a közönséget.
 

Szüreti Felvonulás
A közel két ezer fős felvonulásban megjelennek a szürettel kapcsolatos eszközök, hagyományok, színpompás viseletek, civilek, néptáncegyüttesek és intézmények kreatív formációi!
 
 Szüret Szépe választás
A Szüreti felvonulás után színpadon, a MUST JÖN A JAVA műsorban minden évben 5 fős társadalmi zsűri választja meg az adott év legszebb leányát, aki egy évig a Szüret Szépe cím birtokosa és egyben a következő év rendezvényének arca. A lányok a folklórcsoportok táncosai, nevezéssel jelentkeznek a megmérettetésre. A zsűri az alábbi szempontrendszer alapján rangsorol: színpadi megjelenés, mozgás, egyéniség kisugárzása, népviselet.
 
 
Csütörtöktől vasárnap estig,  a Borok és Ízek utcájában a pincészetek és helyi  éttermek találhatóak ahol finom borokat és ételeket kóstolhatnak az idelátogatók.
 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább