Kereső


Pincészet kereső Agrármeteorológia

hírlevél


E-mail cím:

Szekszárdi nagyok


 
 
Fritz borház
 
 
Évszázados családi hagyományokra épül a mai Fritz Pincészet. Boraik tradíciókat követve a Szekszárd-szőlőhegy sajátos mikroklímájú Aranydomb dűlő területén hagyományos illetve modern technológiával, a vörösborok főként fahordós érleléssel készülnek.
Tipikus családi vállalkozás ez, 20 hektár szőlőterülettel, éves 200 ezer palacknyi prémium minőségű borral. Nem csak a borok kiválóak, de a borbemutató hely is, amely egy földalatti kupola, valójában a bor szentélyének, katedrálisának nevezhető.
A Fritz család rendelkezik a Szekszárdi történelmi borvidék egyik legszebb ódon hangulatú vendéglőjével.
Előzetes bejelentkezés alapján rendezvények, tréningek, kisebb létszámú továbbképzések, céges kirándulások, esküvők, családi rendezvények lebonyolítását vállalják. Tavasztól őszig 400 fő, télen 200 fő fogadására alkalmas.
 
 
A panzió összesen 27 fő szállóvendég fogadására alkalmas. Kényelmes, klímatizált, internet lehetőséggel, jól felszerelt, szobákkal állnak a vendégek szolgálatára.
Borkóstolás a gyertyafényes borszentélyben. A teraszon látványkonyha működik, ahol házi kenyér, kemencében sült kacsa, bográcsételek várják az éhes vendégeket. Fritz Borház és Panzió igazi sárközi és tájjellegű ételei, gasztronómiai élményei a falusi lakomák hangulatát idézi finom, minőségi borok kísértében.
Nagy sikere van a hagyományos disznóvágásoknak, vagy a szüretelési lehetőségnek. Borkóstolás (gyertyafényes borszentélyben), kiváló minőségű, aranyérmes palackos borokból. 
Széles kínálatból akár a helyszínen is vásárolhat folyó és palackos borokból.
 
Bodri pincészet
 
 
A Faluhelyen található toszkán szépségű völgyben, ahol a feldolgozó és a pincék találhatóak, a végcél egy olyan borturisztikai komplexum létrehozása, melyben a bor, a gasztronómia és a rendezvények mellett termálfürdőt is találhatni. A cél persze az, hogy helyben minél több bort fogyasszanak a vendégek, akiket a szolgáltatások és attrakciók magas színvonala hoz el a völgybe.
Bodriék a mai trendekhez, a fogyasztók szájízéhez igazodva próbáljuk a fogyasztási szokásokat kielégíteni, a borok jó része az éttermekben és a vinotékákban fogy el. Az amúgy egyre jobb borokat forgalmazó multiktól kezdve (Tesco, Metro, CBA, Cora, Auchan) a Veritas borkereskedő cégen és az üzletekben történő közvetlen értékesítésen kívül jelentős a helyi értékesítés, stratégiai cél, hogy ennek aránya növekedjék. Bár a Bodri Pincészet elsősorban a belföldi piacra készíti borait, de a (Németország, Anglia, Szerbia) felé utaztatott kisebb tételek mellett idén jelentősebb mennyiséget vesz fel Kína, összességében a borok kb 10 %-a megy exportra.
 
 
Jelenleg hét darab kétágyas szobában lehet lepihenni a Bodri-borok mellé feladott házias és helyi fogások után. A szobák a hagyományos népi stílusjegyeket ötvözik, korszerű technikai megoldásokkal. A bútorok és az ágyak több, mint 200 éves restaurált sváb parasztbútorok. Lehet házi szalámiból, stifolderből, szalonnából, sonkából és zöldségekből álló habkönnyű paraszttálat rendelni, vagy belakmározni a legendás, pásztortarhonyával vagy csipetkével körített vörösboros marhalábszár-pörköltből, majd lezárni a sort a szintén házilag készített túrós, meggyes vagy mákos rétessel, a magyaros gasztronómia magas színvonaláról Pölöte Norbert és Bodri Tibor gondoskodik. A tervek szerint lesz még úgy 15 kétágyas szoba és Bodrik erősen gondolkoznak a termálhotelen is, de ez még nincs eldöntve. Mint szinte mindenütt az országban, itt is pompás termál fortyog a föld alatt: 400 méter mélyen 32 fokos vizet rejt a faluhelyi lösz, ha (a saját tőke, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap támogatása és a bankhitelek mellett) sikerül további pályázati pénzekhez jutni, lesz termál wellness-hotel is, három éven belül.
 
Takler
 
 
A család az 1700-as évek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borkészítéssel a több mint kétezer éves múltra visszatekintő Szekszárdi borvidéken. Hasonlóan más borászcsaládokhoz a régióban, ők is Mária Terézia betelepítésének köszönhetően kerültünk Szekszárdra. Az évszázadok viszontagságai után, a jelenlegi családi vállalkozást 1987-től folyamatosan építik, fejlesztik a mai napig.
A pincészetet hárman irányítják ( Takler Ferenc és két fia, Ifjabb Ferenc és András ) A kitűnő domborzati- és talajadottságokat, valamint a meleg, szubmediterrán klímát kihasználva készítik vörös boraikat.
Jelenleg közel 70 hektáron gazdálkodnak. A pincészet kínálatában a világfajták borai, vagyis a Merlot, Cabernet franc és sauvignon mellett kiemelt hangsúlyt kapnak a tájjelegű vörösborok, a máig különlegességnek számító Kadarka, az egyre kedveltebb Kékfrankos, valamint az előbb említett fajták házasításával készített Szekszárdi bikavér. A vörösborok mellett üde rosé-t, valamint déli stílusú fehérborokat is készítenek.
Borászati hitvallásuk megfelelően sötét, testes, érett tanninokban gazdag, de bársonyosan lágy, egyedi ízvilágú borokat készítenek a vidék boraira jellemző fűszerességgel, zamatgazdagsággal. Vörös boraink 1.5-2 éves ászokhordós illetve új tölgyfahordós érlelés után kerülnek palackba, ahol fajtától függően hosszú évekre elegendő potenciállal rendelkeznek.
 
 
Források:

http://www.fritz-tanya.hu
http://bodribor.hu/bemutatkozas
http://www.takler.com

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább