Kereső


Pincészet kereső Agrármeteorológia

hírlevél


E-mail cím:

Gemenci kirándulásA Gemenci erdő nemcsak az ország, de Európa féltett kincse is, 1996 áprilisától nemzeti park. Rendkívül sűrű, dús ártéri vegetáció varázsolja egyedülállóvá az erdőt, amit bozótosok, tisztások, holtágak és belső tavak tesznek még változatosabbá. A buja aljnövényzet bő táplálékot és búvóhelyet nyújt az itt őshonos gímszarvasnak és vaddisznónak. A terület hírnevét eredetileg az itt élő magas genetikai és vadászati értékű szarvas állomány biztosította. A mélyebben fekvő területek jelentős része a Duna magas vízállásakor víz alá kerül.. Az elöntött területek, belső tavak jó szaporodási feltételeket biztosítanak a gazdag halállománynak, és táplálkozó helyet a védett vízimadarak tömegeinek.

A vadregényes ártéri erdő felfedezhető egyénileg gyalogosan és kerékpárral, szervezett szakvezetéses túrákon, kisvonattal, hajóval, katamaránnal, , kenutúrákon és lovaskocsival.

A Kirándulóközponttól indul a Bárányfoki Tanösvény, ahol a jellegzetes ártéri és ártéri-erdei élőhelyek, valamint az élővilág legjelentősebb fajai tekinthetők meg. 
Malomtelelő-tó tanösvény és madármegfigyelő torony a gemenci kisvasút útvonala mellett található. A fokozottan védett területen élő vízimadarak megfigyelése mellett a Duna mederváltozásairól, az erdő –és vadgazdálkodásról nyújtanak a táblák információt.
Nyéki-Holt-Duna tanösvény a pörbölyi gátőrháznál kezdődik és az egyik legsajátosabb gemenci tanösvény. Madármegfigyelő toronyból tekinthető meg a fokozottan védett Nyéki-Holt-Duna vízinövényekkel és náddal átszőtt világa.
Szeremlei Holt-Duna tanösvény a Pandúr sziget élővilágát és az erdőalkotó fajokat bemutató tanösvény Baján a Ferenc -csatorna zsilipje közelében indul .

Kerékpárral: A Sió mindkét oldalán Keselyűsig a töltésen földút . A Duna töltés Keselyűstől Pörbölyig aszfaltozott . Pörböly és Báta között földút. 
A Duna túloldalára Keselyűstől a Szent László hídon keresztül kijelölt aszfaltozott kerékpárúton lehet átérni . A Duna bal oldali töltése a hídtól Bajáig szintén szilárd burkolatú. 
Baja és Pörböly között a nagyobb forgalmú 55-ös számú főúton lehet közlekedni.

Igen népszerű a látogatók körében az erdei vasút. A kisvonat 20 km hosszúságban járja be az erdőt a nyiladékokban és a tisztásokon, olykor szarvasok, vaddisznók láthatók. A kisvasút május 1-től október 31-ig közlekedik, csak Pörbölyről indul az Ökoturisztikai KözponttólTovábbi részletes információ, menetrend, árak a Gemenci Állami Erdei Vasút leírásunkban találhatóak.

hajó előre bejelenett csoportok részére Bajáról indul, a Dunán és holtágain haladva bepillantást nyerhetünk a Gemenci-erdő gazdag vízivilágába. Néhány órás sétahajózást is ajánlunk a Dunán, kedvező vízállás esetén a mellékágakban (hajóbérléssel, büfével, csoportkíséréssel.

Katamarán: A 6 + 1 személyes katamaránnal minimum 2 órás hajókázásra van lehetőség a Dunán a Sió-toroki Bóni-fokról indulva több útvonalon .

Kenuzás: Gemenc csodálatos vízi világát leginkább kenuval érdemes felfedezni.

 

Forrás: http://www.szekszard.hu/gemenc

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább