logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

Vallás és Bor


 

Pécs tele van különböző vallási épülettel, amelyeket mindenképpen érdemes meglátogatni.

Pécs egyik jelképe már a Bazilika. A Pécsi Székesegyház és az azt körülölelő tér történelme az évszázadok során összeforrt Pécs város történelmével. A Bazilika a város egyik jelentős jelképévé vált, Pécs legfőbb nevezetessége és jellegzetes épülete. Történelmi és művészettörténeti jelentőségét II. János Pál pápa a basilica minor kitüntető cím adományozásával ismerte el 1991-ben.

A bazilikától pár lépésnyire található a Püspöki palota. A középkori eredetű épületet a XVIII. században barokk stílusban átépítették, majd 1838 és 1852 között a keleti oldal reneszánsz homlokzatot kapott. A székesegyház mellett, nyugatra található a Püspöki palota.

Pécsen található több más kultúrából származó vallási épület, látnivaló is. Az egyik ilyen a Jakováli Hasszán Pasa dzsámija és minaret. Magyarország legépebben megmaradt török kori emléke. Ez az egyetlen magyarországi dzsámi, mely épen maradt minarettel rendelkezik. Ma török történeti és művészeti tárgyak kiállítóhelye.

       

A másik török emlék a főtéren található. Gázi Kászim Pasa Dzsámija. A 13. századi Szent Bertalan templomot a törökök lebontották, majd a köveiből dzsámit építettek, a várost elfoglaló Gázi Kászim pasa megbízásából. Az épület jelenleg katolikus templomként működik.

Miután bepillantást kapott ezekbe a csodálatos épületekbe, a közelben található Pezsgőgyár épületében található étteremben finom ebédet/vacsorát tud mindenki rendelni majd körbenézni a gyárban is.

Ha kedve tartja, akkor még a városban több látnivalót is fel tud keresni pl.: Zsinagóga, Havihegyi templom…stb. Utána pedig a Bazilikánál található Püspöki Pincészetnél mindenki megkóstolhatja helyi bor fajtákból készült borokat.

A pince és épülete 1750-ben épült Klimó György püspöksége alatt. Az építmény együttes a mindenkori püspök főpincéjeként funkcionált. Jelenleg múzeumként működik, ahol borászati eszközökből összeállított kiállítás is megtekinthető.A Püspöki Pincészet négy nagy borvidék (tolnai, szekszárdi, pécsi és villányi) borait palackozza és forgalmazza.

Források és további információk:
http://www.pecsipuspokseg.hu/pecsi_bazilika
http://www.pecsmecsekiborut.hu/
http://www.puspokipince.hu/
 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább