logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

Szigetvár-On bor


Dél- Nyugat Magyarország 4 borvidéke évezredes múltjával elsősorban a vörösborok hazája, kivéve a Pécs- Mecseki Borvidéket, mely Somogy határától Tolnáig húzódik. Szigetvári szőlőhegy, melynek ismertebb neve Turbék, a borvidék legnyugatibb részén terül el. Magas a napsütéses órák száma, és a talaja kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre. A 60-as években az akkor működő Szigetvári T.SZ. 44 hektáron telepített szőlőt, melyet később felosztottak, így a területek magánkézbe kerültek.


A Novák Pince családi vállalkozás 1993-ban indult, egy több mint 150 éves pince megvásárlásával. A löszbe vájt pince 30 lépcsőfokát sok vendég megjárta már, hogy a 23 méteren sorakozó hordók borait megízlelhesse. A szőlő feldolgozás, és bor érlelés során ötvözik a hagyományos és modern technológiát. 1994-ben palackozták először kiváló minőségű boraikat (Királyleányka, Olaszrizling), és megjelentek az első borversenyeken is, ahol a legjobb eredményeket érték el. Azóta is részt vesznek helyi, megyei, regionális, és országos borversenyeken, melyek eredményei büszkén díszítik éttermük falát. A pince felett egy 60 férőhelyes étterem, és egy borozó-bár található, ahol az idelátogatók magyaros, tájjellegű ételeket kóstolhatnak. (csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadnak) A megkapó vidéket, a jó borokat és a vendégszeretetet több napon át élvezhetik, ugyanis az emeleten Panzió működik, ahol 6db 2 ágyas, zuhanyzós szoba áll rendelkezésre. Az itt eltöltött éjszaka után finom reggeli dukál a vendégeknek.

Szigetvár a Zselic dombos nyúlványai és a déli síkvidék találkozásánál terül el. Az Almás-patak mocsaras vidékéből kiemelkedő löszdombra épült, évezredek óta lakott terület, melyet a környéken előkerült régészeti leletek is bizonyítanak. A magyarok a IX.-X. század fordulóján jelentek meg e helyen. A XV. században épült vár az oszmán hadak közeledtével fontos végvár lett, területét megnövelték, a falakat megerősítették. Biztonságát fokozta a középső várat körülvevő, tóvá mélyített mocsár, melyet az Almás patak is táplált.

A vár mellett még rengeteg látnivaló akad a városban. A Török Ház, más néven Várospince, Karavánszeráj, a XVI. században épült. A hódoltság egyetlen épen maradt lakóháza Magyarországon. Téglalap alapú, jellegzetes török téglákból épült 2 szintes épület. 80 négyzetméter alapterületű, kolostor boltozattal rendelkezik. Az épület funkciójára vonatkozóan több elképzelés is született. Az egyik elképzelés szerint gyerekek tanultak itt, mások szerint inkább vendégfogadó lehetett. Az ablakon fűzött török vasrács találhatók. Ma, múzeumként működik. Az épület felső szintjén miniatúrák, az alsó szinten pedig a török hódoltságkori kiállítás található. Valamint érdemes megnézni a Sarlós Boldogasszony Római Katolikus Templomot. A barokk stílusú templom 1770-ben épült, főoltára klasszicizáló, a szenteltvíztartót török mosdómedencéből alakították ki.

Források és további információk:
http://www.novakpince.hu/
http://szigetvar.lap.hu/
 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább