logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

Mecseknádasdi-túra


Pécstől 30km-re helyezkedik el keletre Mecseknádasd. A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet területén található majd 2000 fős község, mely lélekszámát tekintve az aprófalvas Baranyában már elég nagynak számít. A korabeli források szerint az idetelepített németek első házaikat a középkori templom környékén építették fel. Más arculatot mutat a XIX. század elején bevándorló németek eltérő ízlése. A településszerkezet érdekessége a dűlőkben meghúzódó 3 nagy pincesor. Egykor minden házhoz tartozott egy pince is, melynek tulajdonosai az utcák háztulajdonosainak sorrendjében követték egymást itt is. Ma már ez természetesen nem így van, hiszen a sok tulajdonváltás közben ez a sorrend felborult, de a törzsgyökeres lakosok közül még sokan emlékeznek erre.

A környéken érdemes a túrázás is, amit mindenki saját teherbírásához mérten kiválaszthatja a hozzá illőt. A 6km-es könnyű, gyerekesen is végrehajtható túrától kezdve a 30-40km-es túrákig minden a rendelkezésére áll a természetbe vágyóknak.

Közepes túra: Hosszú tető – Hárs tető – Püspökszentlászló – Rékavölgy (23km)
A túra indulópontja a Réka völgy bejárata félúton Mecseknádasd és Óbánya között. Innin a zöld jelzésen haladunk végig a Hosszú-tetőn, elhagyva az Ötös-úti kunyhót. A Hárs-tetőn balra térünk a sárga jelzésre. Így kb. 10 km megtétele után érünk Püspökszentlászlóra. A szép falukép és esetleg az arborétum megtekintése után a kék négyzet jelzésen hagyjuk el a falut (az arborétum mellett, keleti, délkeleti-irányban). A Réka-völgy kezdetén, az Etelka-forrásnál (pihenő is) áttérünk piros + jelzésre, mely a gyönyörű patakvölgyben kanyarogva, a medret többször keresztezve visszavezet bennünket a túra kezdőpontjához.

Amennyiben a túrázóknak kedve van utána vagy másnap megkóstolni a kiváló mecseknádasdi borokat, akkor több pincészetben is megteheti.

                                                
   Hetényi János Pincészete                                                  Wekler Családi Pincészet

A Hetényi János Pincészet rendezvényháza és pincéje ápolt természeti környezetben, a Kelet-Mecseki Tájvédelmi Körzet határán áll, Mecseknádasdon. A gyönyörű falusi környezet ideálissá teszi a házat egy nyugodt hét, vagy hétvége eltöltésére. Négynapraforgós apartmanjaik és vendégházuk, teljesen felszerelve várják a kikapcsolódásra vágyókat. íjászat, darts, asztalitenisz, street-ball, horgászat várja az érdeklődőket. A közelben lovaglásra is lehetőség nyílik. Egyéb lehetőségek: a borkóstolásra, borelemzésre, a szőlő- és bor előállítás történetének megismerésére vágyókat, csoportos bejelentkezés alapján fogadják, igény szerint hideg/meleg vacsorával, zenével. A fogadott csoportok minimális létszáma kb. 15 fő. Minőségi boraikból termelői áron vásárolhat a pincében. Lehetőség van továbbá esküvői vacsorák, születésnapok megrendezésére is. Az éttermi férőhelyek maximális kapacitása 100 fő.

A Wekler vendégház kapuit 2010-ben nyitotta meg. A földszinten 60fős kóstoló- és konferenciaterem, az emeleten két- és háromágyas szobák várják az idelátogatókat. Vendégek a rusztikus berendezésű hallban, a cserépkályha otthonos melege mellett kóstolhatják a borokat, illetve fogyaszthatják a helyi konyha ínyencségeit. Hangosító- és prezentációs berendezések meglétének köszönhetően a panzió konferenciák, családi események és számos egyéb rendezvény lebonyolítására is alkalmas. A tetőtérben kialakított két- illetve háromágyas szobák mind külön fürdőszobával, TV-vel, internet hozzáféréssel és légkondicionálással rendelkeznek. A vendégház teljes területe nem dohányzó.


Vendéglátó helyek:

A minősített 4 napraforgós Bechli Vendégház erdő melletti tisztáson, műemléki környezetben várja a Mecseknádasdra látogatókat. A Bechli Vendégházban öt darab kétágyas szoba szolgálja a vendégek kényelmét, külön fürdőszobával, konyha-étkezővel, tágas nappali kandallóval. A vendégházhoz egy különálló négy személyes nappali is tartozik. Mecseknádasd környékén vadászatra, horgászatra, lovaglásra van lehetőség.

Az erdő mellett, nyugodt környezetben, egy pincesoron található egymás mellett az Arnold Vendégház és a Krisztina pince. 4db kétágyas hálószoba fürdőszobával, egy nappali és egy kompletten felszerelt konyha áll a vendégek rendelkezésére. Idilli környezetben, romantikus és kényelmes szobákkal várják a vendégeket. Kandalló, grillező hely, garázs, TV, gázfűtés és egy borospince saját borokkal is tartozik a házhoz.

Mecseknádasd a Pécs-Mecseki Borút részeként számtalan lehetőséget nyújt a szervezett, vagy akár spontán pincelátogatásra, a valóban remek borkóstolásra. A Bagoly Csárda Panzió a „Schlossberg” fáinak árnyékában, 25 db kétágyas, bővíthető, fenyőbútoros, kényelmes, barátságos szobával, hírnevére büszke étteremmel várja a Mecseknádasdra látogatókat. A környék programkínálata: túrázás; borkóstolás; horgászat; lovaglás; vadászat; tenisz; sportpályák; fitnesscenter; multicenter; squash. Az étterem borkínálatával elsősorban a pécsi borvidék kevéssé ismert, de magas színvonalat garantáló borászatok bemutatására törekszik.

Schlossberg Vendéglő közvetlenül a 6-os főút mellett fekszik Mecseknádasdon. E német ajkú közösség a Kelet-Mecsek kapuja. Gyönyörű környezet, túra-útvonalak, lovaglási, borkóstolási lehetőségek várják az erre járókat. Kitűnő és bőséges ételekkel, udvarias kiszolgálással, olcsó árakkal várják vendégeiket.


Források és további információk:
http://www.mecsekitanya.hu/turazas/gyalogturak
http://www.indivinum.hu/
http://www.weklerpince.hu/firstpage.php
https://sites.google.com/site/arnoldhazak/family-profiles/sample-profile
http://www.bagolycsarda-panzio.hu/
http://schlossberg.mecseknadasd.info/
 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább