logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

Hosszúhetényi hármas


Hosszúhetény a Zengő és a Hármas-hegy lábánál elterülő település, melyet a természet, valamint Pécs és a nagy múltú Pécsvárad közelsége ideális lakó, illetve üdülőhellyé tesz. Hosszúhetényhez tartozik a hegyek között megbúvó két üdülőfalu, Püspökszentlászló és Kisújbánya, melyek sajátos hangulatukkal őrzik a régi korok emlékét. Múzeumaink és rendezvényeink népszerűel, táncaink és népviseletünk az egyik legszebb a vidéken.
A környék kiváló gyalogos, kerékpáros, lovas turizmus szempontjából. A Zengő minden évszakban tartogat valami érdekességet az ide látogatók számára. A Falusi Turizmus Egyesület kellemes szállással, finom ételekkel és nívós programokkal várja a hozzánk érkezőket. 1873-ban 550 szőlőbirtokost számoltak össze, akik 376 holdon gazdálkodtak. Mára jelentősen lecsökkentek ezek a számok, de szerencsére van pár borász, akik továbbviszik Hosszúhetény boros hírnevét.

Szabó Zoltánnak régóta dédelgetett álma volt egy saját szőlő és pince. Ez előbbi 2004 óta van birtokában, azóta folyamatosan bővül a borász lehetőségeihez mérten. Szőlőterületei a Pécs határában lévő Ördögárok- és Múrom-dűlőben terülnek el, ez Magyarország egyik legmelegebb, legvédettebb szőlőtermőhelye. A meszes barna erdőtalajon alkoholban és savakban gazdag, tartalmas borok születnek. Fő szőlőfajta itt a Chardonnay, a Rajnai rizling, a Zöldveltelini, a Furmint és a pécsiek számára oly fontos Cirfandli. Ezen kívül a hosszúhetényi Kecskésgödrében tíz különböző ősi, Kárpát-medencében honos szőlőfajta terem, a pincénél is lehet kóstolni a borukat. Mindezeket kiegészítendően a borász vásárol még a Mohácsról kadarkát. Szabó Zoltán borászati filozófiájában jól megfér egymás mellett mind az irányított erjesztésű acéltartályos, mind a hagyományos tölgyfahordóban érlelt bor készítése, nemegyszer ötvözi is e kettőt. Hosszúhetényi pincéjében – előzetes bejelentkezés alapján – várja kedves vendégeit, borbarátokat a már említett borokkal és egyéb különlegességekkel, borkorcsolyával vagy tájjellegű hideg ételekkel.

A Schunk család sok generációra visszamenőleg foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. 1996. óta az új telepítésű szőlők és technológiai fejlesztések jelzik a borászat növekvő jelentőségét, amit a borversenyeken elért eredmények is bizonyítanak. 

Cabernet Sauvignon és Merlot fajtákkal bizonyítják, hogy a Mecsek déli lankáin nemcsak kiváló minőségű fehér, hanem prémium kategóriájú vörösborokat is lehet készíteni. Családi vállalkozásban működtetett kis borászatukban a fehér borok elsősorban reduktív technológiával, a vörösborok pedig hagyományos tölgyfahordós és barricque érleléssel készülnek.
Saját ültetvényeikről származó fajták (Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Olaszrizling) mellett kiválónak ígérkező vásárolt szőlőkből (pl. Zweigelt, Kékfrankos, Cserszegi Fűszeres, Bianca, Chasselas) is készítenek borokat.
Céluk az, hogy a Schunk Pince boraival hozzájáruljon a nagy hagyományokkal és kiváló termőhelyi adottságokkal rendelkező Pécsi Borvidék régi elismertségének visszaállításához.

Hosszúhetényben a Mecsek legmagasabb pontjának, a Zengőnek dél- nyugati lejtőjén, 295 m – 305 m magasságban a Dömös- alja dűlőben és a Bakonya dűlőben találhatók a Zsótér Pince szőlőültetvényei. Az ültetvények domináns fajtája a Pécsi Cirfandli, melyből bizonyítottan 80-90 éves tőkék is találhatók, valamint Hosszúhetény meghatározó, legismertebb bora az Olaszrizling.

A Zsótér Pince kínálatában szerepel még a Rizlingszilváni, valamint vörösborokból a Portugieser és a Zweigelt. A Zsótér Pincében a vendégeket az ültetvény adta csodálatos kilátással a Hármas hegyre, a Zengőre, valamint a Villányi hegyekig is elérő körpanorámával szeretettel várják!

Ha a kiváló borok előtt vagy után nézelődni támad kedve, akkor látnivaló is akad Hosszúhetényben.
Római katolikus templom - 1733-ban megkezdték a templom építését, melyet 1783-ban fejeztek be. Ez a templom barokk stílusban épült Szent Miklós tiszteletére. Freskóit Gebauer Ernő pécsi festő készítette.
A tájház 2008-ban került a falu tulajdonába, addig, Bocz Árpád hosszúhetényi lakos tulajdona volt. Bocz Árpád 20 éven keresztül tudatosan gyűjtötte és gyarapította gyűjteményét hetényi és baranyai tárgyakkal, mindennapi életéhez kapcsolódó használati eszközökkel, textíliákkal, ruhaneműkkel stb.
A kiállítás anyagát a pusztabányai üveghuta ásatásai során előkerült tárgyi emlékek, Jegenyés János több éven át gyűjtött és őrzött anyaga, valamint a nyolcvanas évek végén évente megrendezett pécsi üvegszimpozionok alkotásai – köztük több világhírű üvegművésztől származó alkotás – képezik.
Látogasson el és járja be Hosszúhetényt és környékét. Ha elfáradt, akkor nézzen be a borászokhoz és gyűjtsön erőt a hazaúthoz vagy a szálláshelyre való visszajutáshoz.

Források és További információk:
http://www.pecsmecsekiborut.hu/szolgaltatok/
http://www.schunkpince.hu/
 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább