logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

BorkilátásKiváló délelőtti program lehetőség a város felett elhelyezkedő torony. A pécsi Tv-torony és Kilátó rekorder, hiszen Magyarország legmagasabb épülete. A197 méter magas épület a Mecsek 535 méter magas Misina csúcsán áll. Helyén az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó állt, mely a Mecsek Egyesület főtitkáráról, több Mecsek-ismertető könyv írójáról, a lelkes természetbarátról kapta a nevét. A mai kilátó építése 1968-tól 1973. április 4.-ig tartott. A torony 18500 tonna vasbetonból épült, Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján.


Gyorslifttel lehet feljutni az üvegfalú eszpresszóig. Az étterem a talajszinttől számítva 72 méter magasan van, a felette lévő nyitott körkilátó pedig 80 méterre, így a Misina-tetővel együtt 615 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk. Ha a belváros átlagos, 120 méteres tengerszint feletti magasságát vesszük alapul, a Széchenyi-tértől légvonalban mindössze 2500 m-re lévő épületben már 500 méterrel találjuk magunkat fentebb. A gyors szintemelkedés miatt érezhetik a kilátóban a vendégek úgy, mintha a város felett lebegnének. A pécsi kilátó mindezek miatt az ország legjobb adottságú, legtöbb látnivalót kínáló kilátója, ahonnét tiszta időben dél felé a horvát Papuk-hegyet, és észak-nyugat felé pedig akár Badacsonyt is láthatjuk. Felhős időben is érdemes feljönni, mert ha a rétegfelhők csak a várost takarják, akkor is csodálatos élményben lehet részünk.

Ha a kilátással beteltünk, akkor gyalog, autóval vagy busszal is hamar eljuthatunk a festői környezetben lévő Tettye Vendéglőbe. Az étlap gazdag kínálattal rendelkezik és a kellemes időtöltésről az étterem saját zenekara gondoskodik. E városrész és a vendéglő neve a 16-17. századból származik, amikor mohamedán szerzetesek az itt álló püspöki nyári palotát kolostorként (törökül: "tekke") használták. A Tettye fennsíkja az elmúlt több mint 200 évben számos népünnepélynek és majálisnak szolgált helyszínéül. Az első ökörsütést 1780-ban rendezték itt, amikor Mária Terézia szabad királyi várossá emelte Pécset.

Ha mindenki jól lakott és a kávéját is elfogyasztotta, akkor érdemes átsétálni az utca másik oldalán elhelyezkedő Tüke Borházba, ahol a Pécsi Borvidék legkiemelkedőbb borait kóstolhatjuk meg, miközben ismét páratlan kilátásban gyönyörködhetünk.

 

Források és további információk:
http://tvtoronypecs.hu/
http://www.tettye.hu/
http://www.tukeborhaz.hu/index.html
 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább