logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:

Aktív Orfű


Pécstől 20km-re található egy gyönyörű község Orfű. Legfőbb vonzereje a falunak a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített 3 mesterséges tó, név szerint az Orfűi, a Pécsi, illetve a Herman Ottó tó. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó tó inkább tájvédelmi jellegű, fürdeni nem, csak horgászni lehet benne. A falu másik nevezetessége az Orfűi-tó mögött található Malommúzeum. Az üdülővendégek szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja. Látványosság a Kemencés Udvar és Tájház, mely kivételes néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik, az Orfűi Malommúzeum és a Vízfő Forrás a tanösvénnyel. Az Orfűi Lovas napok, díjugrató versenyek, öttusa és a régi időket idéző vadászlovaglások emelik ki Orfűt Baranyában a lovassportok központjává, továbbá lehetőség nyílik a Mecsek egyedülálló barlangrendszerében való kalandtúrázásra. Otthon érezhetik magukat a vadászat és a kirándulás szerelmesei is. 10 km-es körzetben termálvizes fürdési lehetőség található, Magyarhertelenden és Sikondán. Abaligeten cseppkőbarlang és Denevérmúzeum látogatható.

Ha egy kellemes hétvégét szeretne valaki eltölteni Orfűn, akkor tökéletes választás lehet szállásnak a Tekeresi Lovaspanzió. Pécstől 20 km-re a festői szépségű mecseki völgyben található. Az orfűi tavakat körülölelő dombok ideális terepet biztosítanak lovagláshoz, túrázáshoz. A pihenni vágyókat kényelmes szállással és számos programmal várják a vendégeket. A helyi védettséget élvező épületegyüttesben található panzió összesen 58-60 személy számára tud két komfortfokozatú szállást biztosítani. A panzió éttermében házias, magyaros menüt kínálnak.
Családias hangulatú, ideális állatbarát kisgyermekes családok és kisiskolások számára. A vendégek nyuszikkal, kutyákkal, kecskékkel, juhokkal és lovakkal ismerkedhetnek, de a házi kedvencét sem kell otthon hagynia!
Az ide érkezők pihenésük alatt lovagolhatnak futószáron, karámban vagy terepen. Vendégeket számos lovas programmal várják, szabadidejükben ping-pongozhatnak, tollasozhatnak, billiárdozhatnak. A közelben található a Pécsi-tó szabad strandja, kisméretű füves s sportpálya és játszótér is.


Pécset és Orfűt összeköti egy nemrégiben megépített biciklis út. Ha valaki mozogni szeretne, akkor biciklivel vagy a bátrabbak akár gyalog is be tudnak jutni Pécsre ahol egy kis emelkedő után eljuthatunk a Radó Pincébe, ahol kiváló pécsi borokat kóstolhatunk.

A Mecsek déli lankáin, a Donátusi kápolna szomszédságában immár a negyedik generáció foglalkozik elhivatottsággal, odaadással a szőlő termesztésével és a bor készítésével. Pécsett a Deindolok dombjain évszázadok óta termelik a különlegesen jó minőségű szőlőt és gyümölcsöt. A Donátusi kápolna feletti Aranyhegyen termett őszibarackfajtákból - Incrucio, Napsugár, Bronzos Elberta - kocsiszámra szállítottak a békeidőkben az angol királyné udvarába. A szőlő itt olyan ásványi anyagokban, napsütésben gazdag területre lelt, ahol a fajtára jellemző legjobb tulajdonságokat lehet belőle kicsikarni. Legfeljebb 15-20 fős csoportok vendéglátására nyílik lehetőség, 6-8 fajta bor kóstolásával, bemutatásával, közben borkorcsolyák, hidegtál kínálásával. A területen a szőlő termesztésével kapcsolatos kérdések feltevése közben megtekinthető a széles, Dél-Baranyára néző panoráma.

Másnap tökéletes program lehet egy barlangi kalandtúra. Csodákkal teli földalatti világ nyílik meg a kalandvágyók előtt. A kiépítetlen Trió-barlangban csillogó cseppkövek között haladva, lelket és testet próbáló élmény során fedezhetők fel a barlangok titkai. A túrán 8 év felettiek és legalább átlagos fizikai kondícióval rendelkezők vehetnek részt. A túrákat barlangkutatók vezetik és teszik biztonságossá. A kalandtúrán résztvevőknek overállt, barlangász sisakot, fejlámpát, gumicsizmát biztosítanak. A barlangtúra időtartama 3-4óra ( barlangban töltött idő kb 1.5 óra. )

Források és további információk:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Orf%C5%B1
www.tekeresilovaspanzio.hu
http://www.radopince.hu/Bor/Pinceszet.aspx
 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2015. október 9.

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

tovább

2015. október 9.

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

tovább

2015. június 14.

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

tovább