Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Tevékenységünk

A Pannon Borturisztikai Centrum szolgáltatásai közé tartozik a termék- és szolgáltatásfejlesztés, turisztikai csomagok összeállítása, hazai és külföldi rendezvényeken közösségi megjelenések szervezése, a borturisztikai kommunikáció fejlesztése, erősítése és az általános borturisztikai információ-szolgáltatás az érdeklődők felé.

Bor és jog

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter aktívabb együttműködést tervez kialakítani a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán folyó borjogász képzéssel, aminek első eredménye egy közös projekt.

A kezdeményezés a borjoghoz kötődő problémák feltárására és megoldások keresésére irányul. A borjogi tanulmányok készítője dr. Prónay Bence, borjogász szakértő, a pécsi képzés egyik oktatója, aki a klaszter tagjai körében folytatott felmérést követően egy bevezető tanulmányt készített el. A bevezető tanulmány letölthető innen.

A tanulmány második része (melyben olyan problémákat járnak körbe jogi szempontból, mint a „zéró tolerancia szabály” alkotmányossági vizsgálata, a termelői borkimérés lehetőségének bővíthetősége, a kistermelők jövedéki adminisztráció alóli  mentesítése lehetőségének vizsgálata, vagy olyan aktuális kérdések is elemzésre kerülnek, mint a pezsgő jövedéki adójának felülvizsgálati lehetősége) letölthető innen.

 

Országos Borturisztikai Konferencia

 

GALÉRIA

 

Kedves Olvasó!
 
Üdvözlöm a Pannon Borrégió weboldalán. Engedje meg, hogy néhány mondatban bemutassam Önnek, mit is jelent a Pannon Borrégió, melyek a céljaink, vagy egyszerűen, hogy miért érdemes hozzánk ellátogatni.  A borrégiók megalakulása újdonságnak mondható a magyar bor történetében, hiszen alig néhány éve kezdődtek meg a borvidékek régióba szerveződései.

Borrégiónk az elmúlt másfél évben tette meg azokat az elsőnek is mondható lépéseket, amelyekkel a szélesebb nyilvánosság felé is ismertebbé vált a neve. Nem öncélúan tette ezt, hiszen a régiós szerveződés fő célja a régió szőlészetének és borászatának fejlesztése, színvonalának folyamatos emelése. Ennek érdekében kezdtünk meg aktívabb tevékenységünket, részben az érdekvédelem tárgykörében, de talán sokkal hangsúlyosabban a bormarketing területén.

Egy olyan területen, amely korábban inkább csak megérzéssel működött, kevés szakember bevonásával, inkább csak pincészetekre, mintsem borvidékekre, vagy borrégióra szabva létezett. Ezen a területen kissé bizonytalanul tettük, tesszük meg az első lépéseket, de sokat segít, hogy nem csak a saját fejük után kell mennünk, hiszen tanácsadó cég és egyetem egyaránt segíti munkánkat. Konzorciumot hoztunk létre, amelyben partnerekre találtunk sokakban, akiknek érdeke és célja a magyar bor, a pannon bor jó hírnevének még jobbá tétele. Akiknek érdeke és célja, hogy közösségben gondolkodva induljunk el egy hosszú úton, amelynek végén remélhetőleg már megvalósulhat a néhány hónapja megfogalmazott missziónk: A Pannon Borrégió borvidékeinek egymást erősítő és kiegészítő támogatásával régiója egyedi és minőségi jellegét jeleníti meg, alkotó közösségbe vonva a szőlővel, borral, gasztronómiával, turizmussal és a kultúrával foglalkozókat, egyszerre téve keresett márkává borait és vonzóvá tájait.

A Pannon Borrégió az elmúlt másfél év alatt bormarketing stratégiát és akciótervet alkotott meg, kialakította kommunikációs eszközeit (gondolok itt elsősorban a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazinra vagy éppen a borrégiós és borvidéki weboldalakra), akciókat és rendezvényeket kezdeményezett (idén már másodszor rendeztük meg a Pannon Borrégió TOP25 borversenyt, először a Pünkösdi Pannon Pincéket), kampányokat bonyolított le a rendezvények sikere érdekében, a Pannon Borrégió borászainak, borainak népszerűsítéséért. Részt vettünk néhány külföldi kiállításon, felmértük a borutaink helyzetét, hírlevelet adtunk ki, és sorolhatnánk.

Amit azonban most az Olvasónak javaslok: böngéssze oldalainkat, olvasson rólunk, látogasson el a borvidékeink weboldalára is, és bízom benne, hogy meggyőztük: érdemes hozzánk visszatérni. Hiszen a weboldalaink folyamatosan frissülnek, ahogy nem csak a virtuális, de a való világban is folyamatos fejlesztések jellemzik borrégiónkat. A borászatok, borturisztikai szolgáltatók igyekeznek a borturisták kedvében járni – tapasztalja meg ez Ön is!
 
Találkozzunk a Pannon Borrégióban!
 
Schmidt Győző
a Pannon Borrégió elnöke

 

 Dokumentum címe Típus Méret

Hírlevél