Leírás: |
Tősgyökeres szekszárdi családként mindig is rendelkeztünk kisebb – nagyobb szőlőterülettel. Dédszüleinknek /az azóta sajnos jórészt beépült/ Bakta-dűlőben volt kicsiny területük, amelyet az államosításkor elvettek a családtól. 1970-es évek elején azonban Nagyszüleinknek sikerült a Cinka dűlőben vásárolnia egy szőlőtermesztésre kiváló területet, a hozzá tartózó présházzal és pincével. Ezen a területen, a szekszárdi hagyományokkal ellentétben 80%-ban fehér fajta /Olaszrizling/ volt a számottevő. Az olaszrizling hegemóniája egészen 1998-ig megmaradt, amikor is Guroviczán megvásároltunk egy 3,5 ha-os területet, melyen már csak vörös fajták találhatóak. 2006-ban egy újabb 10 ha bővítéssel alakult ki a ma birtok struktúra.
Ültetvényeink nagy részén vörösbort adó fajták találhatóak, Cabernet Franc, Kékfrankos, Merlot, Kadarka, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon. A családi hagyományt folytatva nem feledkeztünk meg a fehérborokról sem, az Olaszrizling mellé a Sauvignon Blanc is felkerült.
Szőlőink 5 km-es körzetben találhatóak, legnagyobbrészt hegytetőn. A nyáron egyre gyakrabban túlmelegedő katlanokkal szemben, a szellősebb kiegyenlítettebb klímájú hegytetői területeket részesítjük előnyben. Ez növényvédelmi, szőlészeti, borászati szempontból egyaránt kedvező. Szőlőművelésben a minimális növényvédőszer felhasználásra törekszünk, az Agrár Környezetgazdálkodási Program előírásait is teljesítjük. Céljaink között szerepel a biodinamikus szőlőtermesztés megvalósítása, melynek segítségével még jobban ki tudjuk majd hangsúlyozni boraink egyediségét.
Borainkat hagyományos eljárásokkal, de a legmodernebb technológiával készítjük, engedélyezett segédanyagok nélkül. Az egészséges, nem túlterhelt tőkékről származó szőlő kézi szüret, és válogatás után kerül feldolgozásra, majd erjesztésre, fajélesztő felhasználása nélkül. Acéltartályos, hűtött erjesztést követően borain 5hl-es illetve 20h-es ászokhordókba kerülnek 1-1,5 évig fajtától és évjárattól függően. Célunk egyedi, kézműves borok készítése, melynek érdekében technológiánkat folyamatosan fejlesztjük, mind szőlőtermesztés, mind a borkészítés során. |