logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:Terroir


Alapvetően négy elemi tényező határozza meg, hogy milyen lesz a poharunkba kerülő bor. Ezek változékonysága, minőségbeli eltérései nemcsak megkülönböztetik egymástól, és egyedivé teszik a borokat, hanem meghatározzák azok élvezeti értékét is.

A borok legszembetűnőbb azonosítóit mindenki ismeri. Az egyik ilyen a szőlőfajta, a másik az évjárat. A szőlő minőségét leginkább a napsütés mértéke, az eső mennyisége, tehát az időjárás határozza meg. Jó alapanyag nélkül nincsen jó bor, s lehet akármennyire képzett és gondos a szőlősgazda, a végül természet dönt arról, hogy az adott évjáratban milyen borok fognak születni. A borokat ezért kell évjáratok szerint megkülönböztetni: az évszám azonosító és jelzés is arról, hogy milyen borra számíthatunk a palackban. A szőlősgazda és a borász a tőkék elültetésétől a szüreten át a palackozásig jelen van a szőlő borrá válásának folyamatánál. Irányítanak, segítenek, és szükség esetén beavatkoznak. Az alapos ismeret birtokában korrekt borokat könnyű készíteni. De a nagy klasszisokhoz már szükséges a magas fokú szakértelem és a tehetség – és a szerencse.

A terroir (az éghajlat és a talaj, tehát a termőhely) jelentősége az 1960-as években nőtt meg. Franciaországban ekkor kezdődtek el azok a komolyabb vizsgálatok, melyek során tudományosan támasztották alá, hogy milyen nagy szerepe van egy-egy bor életében a termőhelynek. A terroir ismertetőjegy, az egyedi, sajátos tulajdonságokkal (mikroklíma, talaj, stb.) rendelkező termőhelyet jelöli. A terroir területe változhat, jelölhet egy egész borvidéket, vagy akár egyetlen dűlőt csak.

 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2012. augusztus 7.

Szeretettel várjuk Önöket 2012. augusztus 10. és 12. között a XIX. Szentlőrinci Gazdanapokon!

tovább

2012. április 18.

A dél-dunántúli környezeti nevelésben és ökoturizmusban érintett szolgáltatókat fogja össze a régió teljes területéről a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter.

tovább

2012. április 17.

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter felmérte és összegyűjtötte a tagjai körében az ökoturizmus és környezeti nevelés szempontjából példás gyakorlati tevékenységet. Az a klaszter célja, hogy a tagjaik által már alkalmazott „jó gyakorlatot” mások is megismerhessék, és tevékenységük során alkalmazzák.

tovább