logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:



Borok és ételek harmóniája


A bor elválaszthatatlan része a gasztronómiának, és fontos kísérője az étkezéseknek. Egyes kultúrákban szinte elképzelhetetlen lenne egy ebéd, vagy egy vacsora anélkül, hogy ne kerülne felbontásra egy üveg bor. Mert a bor és az étel kiegészítik egymást, és fokozza az ízélményt. Ennek titka a harmóniában rejlik. A cél az, hogy az étel és a bor összhangban legyen, kiemeljék egymás értékeit, érzékelhetőbbé tegyék egymás ízvilágát. Számtalan hagyományos és új keletű szabály létezik a párosításra, azonban nem kell mindegyiket vakon követni. Vannak betartandó passzusok és magától értetődő alapelvek (a túl édes, csípős, stb. ízekkel kevés bor tud versenyezni), de egy dolgot tartsunk szem előtt: az egész a kreativitásról, és a játékról szól, ahol az alapismeretek elsajátítása után tulajdonképpen már csak rajtunk múlik, hogy mekkora örömet szerzünk magunknak és vendégeinknek. Egy biztos, nagy hibát nem lehet véteni.

Némi tervezésre azonban szükségünk lesz. Kereshetünk az ételhez bort, vagy fordítva, esetleg a borvacsorák mintájára összeállíthatunk egy komplett menü és borsort is. (És soroljuk ide a borral való főzést, pácolást is.) A tapasztalatok szerint legtöbbször az ételhez választunk bort. (Kivéve persze a borkóstolókat, és borvacsorákat.) Ekkor nincs más dolgunk, mint az étel jellegéhez, meghatározó ízvilágához megtalálni a legmegfelelőbb bort.

Aperitifnek kerüljük a magas alkoholtartalmú italokat, mert ezek túlontúl eltompítják az ízlelőbimbókat. Helyettük igyunk száraz, alacsony alkohol tartalmú fehérbort, vagy rozét. Előétel mellé válasszunk friss, de visszafogottabb száraz fehérborokat. Levesekhez már választhatunk karakteresebb fehérborokat, de a krémlevesekhez, bableveshez, gulyásleveshez inkább fűszeresebb vörösbort fogyasszunk. Húsételekhez jellegzetesebb fehérborokat keressünk, de az étel jellegétől függően könnyedebb vörösborok is megfelelőek. Pörköltekhez, paprikás ételekhez, marhahúshoz próbáljuk a nemesebb vörösborokat, míg halakhoz fehérbort fogyasszunk. Desszertek mellé az édes borokat nyugodtan kóstoljuk, de arra ügyeljünk, hogy ne váljon émelyítővé a vacsoránk.

Ahhoz azért tartsuk magunkat, hogy a csúcsminőségű bort lehetőleg önmagában fogyasszuk.

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2012. augusztus 7.

Szeretettel várjuk Önöket 2012. augusztus 10. és 12. között a XIX. Szentlőrinci Gazdanapokon!

tovább

2012. április 18.

A dél-dunántúli környezeti nevelésben és ökoturizmusban érintett szolgáltatókat fogja össze a régió teljes területéről a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter.

tovább

2012. április 17.

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter felmérte és összegyűjtötte a tagjai körében az ökoturizmus és környezeti nevelés szempontjából példás gyakorlati tevékenységet. Az a klaszter célja, hogy a tagjaik által már alkalmazott „jó gyakorlatot” mások is megismerhessék, és tevékenységük során alkalmazzák.

tovább