Ami a pécsi tájon megterem
A Pécsi Borvidék területén számtalan kalandozást tehetünk a gasztronómiában. Az itt élő nemzetiségek hagyományos ételei ma is a nagymamák receptjei szerint elkészítve kerülnek az asztalokra. A magyarok, sokacok, svábok sok étele az idők folyamán összeértek, sok jellegzetes baranyai, tolnai ételben egyszerre jelennek meg a magyar, a szláv és a sváb konyha ízei. A természeti adottságainak köszönhetően pedig sok gasztronómiai alapanyag terem meg a pannon táj domboldalain és kertjeiben. Már márciusban vastag, zöld takaró borítja a Mecsek erdeinek lankáit. Az országban egyedülálló módon és mennyiségben terem ugyanis a jótékony élettani hatásai, gasztronómiai értékei miatt kedvelt medvehagyma. A tavasz első hírnökének számít, ilyenkor a völgyekben terjengő jellegzetes illata miatt hamar elárulja rokoni kapcsolatát a fokhagymával, de ezzel segít abban is, hogy a laikus gyűjtő megkülönböztethesse a gyöngyvirágtól és a mérgező őszi kikerics levélzetétől. Szinten minden testi-lelki kínra gyógyír, de virágzása után (ekkor a jótékony anyagok már a virágban gyűlnek össze), levélszárítás után (gyengülnek a hatóanyagok) fogyasztása nem javallott. A felhasználhatósága a gasztronómiában széleskörű, levesek, krémek, pogácsák, húsételek, tinktúrák készíthetőek belőle, ízlés szerinti mennyiség felhasználásával.
Szintén a tavaszt köszöntik a márciusban virágba boruló mandulafák. A melegebb éghajlatot kedvelő növény az utóbbi években egyre nagyobb szerepet kap a régió gasztronómiai életében, több turisztikai kezdeményezés, faültetési program kötődik a mandulához.
Kisebb településeken, falvakon bátran álljunk meg egy pillanatra, ha azt látjuk, valahol sajtot árulnak. Egyre többen foglalkoznak a kézműves sajtokkal, rendszerint a sajtkészítőmester saját teheneiből lefejt tejből készíti el a lágyabb, fűszerezett, és ízesített sajtok sokféleségét.
Az Ormánságba nyáron Vajszlóra látogassunk el, hiszen a híres vajszlói mézédes görögdinnyét itt akár közvetlenül a szüret után kóstolhatjuk meg.
Számos méhésztől vásárolhatunk különféle mézkészítményeket. Legyünk nyitottak a húskészítményekre is. Sok hentesnél vásárolhatunk házi készítésű húsárukat, a hagyományos sváb kolbászokat, a stifoldert, és a disznósajtot, a svártlit feltétlen kóstoljuk meg.