Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Klaszter adatbázis

Kovi-Bor

Klaszter tag típusa: borászat
Borász neve: Kovács János
Borvidék: Pécsi borvidék, Villányi borvidék
Irányítószám: 7754
Település: Bóly
Utca, házszám: Bánki Donát u. 5.
Telefonszám: +36 69 368611
E-mail cím: kovi@boly.hu
Honlap: http://kovibor.hu
Pincelátogatás: Van
Férőhelyek száma: 20 fő
Boreladás: Van
Leírás:

Cégünket 1993-ban alapítottuk egy kicsiny családi vállalkozás formájában. Akkor mindössze negyed hektáros birtokkal, és mintegy 30-40 Hl vörösbor előállítására és tárolására alkalmas pincével rendelkeztünk. Mára az alapítás óta eltelt 10 év alatt még mindig 100 %-ig családi tulajdonban lévő cég keretein belül az elmult évek szőlőtelepítéseinek köszönhetően, közel 40 hektáros birtokon gazdálkodunk. Gazdag fajtaválasztékunkkal két legdélebbi borvidékünket, a Villány-Siklósi és a Mecsekaljai borvidéket képviseljük. Vörösboraink termőhelyei a Villány-Siklósi borvidék kiválló adottságú területein (Gönntér, Kőbánya) helyezkednek el. Fehérboraink között Siklósi és Mecseklaljai egyaránt megtalálható. Nemcsak fajtaválasztékunk színes, hanem borkészítési technológiánk is sokrétű. Készítünk hagyományos, reduktiv erjesztésű és barrique borokat egyaránt. 2002-ben teljeskörű technológiai modernizációt hajtottunk végre, szőlőtelepítéseink még jelenleg is folyamatban vannak. HACCP és ISO minősítéssel rendelkezünk.

Mindezek fényében elsődleges célunk a minőségi és az évjáratos csúcsborok előállítása. Minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében, hogy a "Villányi" név viseléséhez méltó minőséget biztosítsuk, ami által hosszútávú piaci szereplőkké szeretnénk válni.

Az emberiséggel szinte egyidős szőlő és borkultúra jelenkorunk gasztronómiájának is szerves része. A bor jelen van legbensőségesebb pillanatainkban, végig kíséri életünk minden nagy eseményét, ünnepét, vidám és szomorú pillanatait egyaránt.

Mi borászok, a borkultúra ápolására, a természet nagylelkű ajándékaként számon tartott szőlő és a belőle készült borok folyamatos tökéletesítésére tettük fel az életünket. Mindez azáltal nyilvánul meg, hogy a rengeteg munka, szaktudás, technológia mellett szívünket és lekünket adjuk a borhoz. Célunk, hogy a természet adta lehetőséget kihasználva mindenkor a legjobbat nyújtsuk fogyasztóink számára.

Mottónk, Hamvas Béla idézete:

" Az ivásnak ugyanaz a törvénye, mint a szerelemnek: bármikor, bárhol, bárhogyan. De itt is, ott is minden körülmény fontos. Komoly idő, komoly ember és komoly nép számára ennyi elég."

 

Villány-Siklós borvidék:

A Villány-Siklós borvidék Magyarország legdélebbre fekvő vörös és fehérbor termő vidéke. Mediterrán jellegű éghajlattal, különleges mikroklimatikus és talajadottságokkal rendelkezik. A Dél-Dunántúl alacsonyabb tájaiból szigetként kiemelkedő Villányi-hegységet főként a triász és kréta időszakból származó mészkő és dolomit alkotja. A hegység kelet-nyugati vonulatú, miáltal déli lejtői szőlőtermesztésre kiválóan alkalmasak. Magyarországon ez a vidék mutatja a legtöbb délies éghajlati sajátosságot. A napfénytartam átlagban 2000-2100 óra, ami országos viszonylatban az egyik legmagasabb értéknek számít. Az évi középhőmérséklet 11 °C, ami a szubmediterrán éghajlat átlaghőmérsékletének felel meg. Bár megfigyelhető, hogy 7 évente az átlaghőmérsékletnek és az éves csapadékmennyiségnek minimumai és maximumai vannak. Ezektől a rendkívüli évektől eltekintve csapadék eloszlása kettős maximumot mutat. Tavasszal és ősszel esik le az éves csapadékmennyiség 70 %-a, ami szintén mediterrán jellegzetesség. Részben az éghajlatnak, részben a szőlőtermesztés számára rendkívül kedvező talajnak köszönhetően alakult ki az a több évszázados szőlőkultúra, amely napjainkban is virágzik, és nemzetközi elismerésnek örvend. Villány és környéke elsősorban vörösbortermő vidék, míg Siklós térsége kiváló fehér borairól híres.

Mecsekaljai borvidék:

A Mecsekaljai borvidék szintén az általunk képviselt borvidékek közé tartozik. Fehérboraink egy része a Mecsek vonulatának délkeleti részén, Szajk határában terem. Morfológiai képét tekintve ez a dombság a Villányi-hegység részét képező Göntér kicsinyített mása. 80-100 méterrel nyúlik a környező területek felé. Az éves átlaghőmérséklet itt is viszonylag magas (6-8 fok), az éves csapadékmennyiség azonban valamivel kevesebb. A talaj adottsága elsősorban fehér szőlők számára előnyös.

 

Szőlőművelés

Szőlőterületeink egy részét már meglévő 20 éves telepítések teszik ki, amelyek támrendszerének felújítása, tőkéinek pótlása folyamatosan zajlik. Ültetvényeink több, mint 65 %-a azonban új telepítés. A fajtaösszetétel megválasztásánál ügyeltünk arra, hogy ne csak a jelenleg divatos világfajták, hanem az őshonos magyar fajták is rendelkezésünkre álljanak. Mivel elsősorban a minőség, és nem a mennyiség az elérendő cél, 3 méteres sortávolságúak az ültetvényeink, és hozzávetőleg 3300 tő van egy hektáron. A kordon támrendszert használunk. A talajművelés, növényvédelem természetesen gépesített, de a nagy odafigyelést, szakértelmet kívánó egyéb munkák (metszés, zöldmunka, kötözés és természetesen a szüret is) kézzel történnek. Bár ez jelentős költségnövelő tényező, hisszük, hogy ez által javítható a bor minősége. A hektáronkénti 8 t-ra limitált termésátlag, és a kíméletes kézi szüretelés a minőségi borkészítés egyik alapja.

Szőlőfajták: Cabernet sauvignon, Chardonnay, Hárslevelű , Juhfark, Kadarka , Kékfrankos, Merlot, Olaszrizling , Pinot noir, Portugieser, Tramini
Főbb borok: barrique, cuvée, egyszerű fajbor, fehér, vörös, száraz

Hírlevél