Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Klaszter adatbázis

Mecseknádasdi Szőlő- és Bortermelők Egyesülete

Klaszter tag típusa: szervezet
Kapcsolattartó neve: Hetényi János
Borvidék: Pécsi borvidék
Irányítószám: 7695
Település: Mecseknádasd
Utca, házszám: Munkácsy u. 5-7.
Telefonszám: +36 20 9468801
E-mail cím: borbaratok@mecseknadasd.hu
Honlap: http://www.mecseknadasd.hu/index.php?akt_menu=4265
Leírás:

A mecseknádasdi szőlősgazdák 119 alapító taggal 1989 január hónapban kelt „Alapító levélben” fejezték ki egyesületalapító szándékukat. Ezt követően a Baranya megyei Bírósághoz benyújtották az engedélykérelmet és 1989 májusában a „Borbaráti Társaság” Mecseknádasdi Szőlő és Bortermelők Egyesülete megkapta a nyilvántartásba vételről szóló határozatot, így az Egyesület hivatalosan bejegyzésre került. Elnöke Katz János, titkára Rauschenberger István lett.

Az Egyesület céljául tűzte ki többek között, hogy Mecseknádasd a “jó bortermelő hely” besorolást megkapja. 1994-ben a Pécsi Szőlészeti Kutatóintézet több neves szakembere is meglátogatta Egyesületünket.

Az egyesületben való működést megelőzően már az 1960-as évektől tartottak a szőlősgazdák házi borversenyeket, borkóstolókat. Ezeken megbeszélték egymás borkészítési technológiáit, szőlőművelési és növényvédelmi munkálataikat.
A Borverseny évenkénti megszervezése és színvonalasabbá tétele máig is az Egyesületünk egyik legfontosabb tevékenysége.
Borversenyeink, melyek párszor tíz mintával indultak nagy fejlődésen mentek át. Már volt olyan verseny, amelyen 606 bormintát bírált két napon át 6-8 bírálóbizottság. Az 5 főből álló bizottságok elnökei neves borászok, borászati szakemberek.

Az egyesület vezetését 2005-től Hetényi János vette át. A titkári feladatokat Sós András végzi.
2007. évtől kezdődően a Magyarországi Németek Országos Borversenyét rendezzük. Ezáltal az ország szinte minden borvidékéről érkeznek minták a versenyre.

Egyesületünk a tagok és nem tagok részére is szervez növényvédelemről, szőlőtermesztésről előadásokat, szakemberek részvételével.

Minden évben nyár elején kirándulást szervezünk, egy adott borvidék borainak megismerése céljából. Ezek általában 1 napos utak, de volt már hosszabb, többnapos is. Külföldi, többek között horvát, osztrák és német borvidéket is meglátogattunk már.

A mai korszerű borkészítési technológiák megismerésére is lehetőséget kapunk egy közeli neves borászatnál.

A taglétszámunk 100-110 fő körül mozog. A mecseknádasdiakon kívül pécsváradi, hidasi és zengővárkonyi tagjaink is vannak. A február hónapban megrendezésre kerülő éves közgyűlések jó alkalmat kínálnak az új borok kóstolgatására és a borversenyre való felkészülésre.

Kép:

Hírlevél