Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Klaszter adatbázis

Szekszárdi Borút Egyesület

Klaszter tag típusa: szervezet
Kapcsolattartó neve: dr. Fusz György
Borvidék: Szekszárdi borvidék
Irányítószám: 7100
Település: Szekszárd
Utca, házszám: Táncsics M. u. 3.
Telefonszám: +36 30 2171552
E-mail cím: info@szekszardiborut.hu
Honlap: http://www.szekszardiborut.hu/
Taglista: Aranyfürt Mg. Szövetkezet Pincészete, Bodri Pincészet, Dúzsi Tamás Pincészet, Eszterbauer-Pálinkás Pince, Fritz Pincészet, Gradowski 1918 Pincészet, Grünfelder és Czéh Pince, Heimann Családi Birtok Kft. Pincészete, Márkvárt Pincészet, Mészáros Borház és Pincészet, Németh Család Pincészet, Németh János Pincészete, Prantner Ferenc Pincészet, Remete Bor Kft. (Vesztergombi József), Ribling Pince, Sárosdi Pince, Sebestyén Pince, Szekszárd Zrt. - Baron von Twickel - Pincészet, Szent Gaál Pincészet és Vinotéka, Takler Pince, Tóth Családi Pincészet, Tringa Borpince, Tüske Pince (Halmai Csaba), Vesztergombi Pince, Vida Péter Pincészete
Leírás:

Budapesttől 150 km-re délre a Gemenci tájvédelmi körzet, a Sárköz síksága és a Mecsek nyúlványai által övezve terül el a Szekszárdi történelmi borvidék. Zombától Bátáig 12 település határában csaknem 2000 hektár tartozik a szőlő-termőhelyhez. Kiegyenlített klímája, domborzata és talajadottsága harmonikus környezetet biztosít a rangos minőségű fehér- és vörösbort adó szőlők termesztéséhez. Az évszázadok során a szekszárdi bor hívei közé tartozott többek között Liszt Ferenc, Garay János, Babits Mihály, IX. Pius pápa. A szekszárdi fehérborok zamat gazdagok, tüzesek, kissé lágy karakterűek. Európa-szerte kedveltek mélyvörös, telt, bársonyos, kellemesen fanyar vörösboraink. Garay János Szegszárdi bordal c. versében találkozunk először a Bikavér kifejezéssel. A több szőlőfajta házasításával készülő Bikavér ma is a borvidék zászlós bora. A 2000. szeptemberében megnyílt borúton barangoló természeti, műemléki látnivalókban gazdag településekkel ismerkedhet. Borházak, borospincék, pinceszerek, tájházak, tanya-múzeum, barrique-pince, kerámia- és mézeskalácsos-műhely, borpárlat-palackozó, valamint szabadtéri borkút csalogatja a turistát. E vidék a hagyományos magyar gasztronómia őrzője is. Kellemes kisvendéglők, hangulatos éttermek kínálják tájjellegű ételspecialitásaikat. Sióagárd és Sárköz népviselete, folklórja, a gazdag rendezvénykínálat színesítik az itt tartózkodást. A környék további változatos turisztikai programokat nyújt az egész család számára: gyalogtúra, lovaglás, horgászat, vadászat, strandolási lehetőség, gemenci kisvasút, grábóci szerb templom, dunai hajókirándulás, bátai fagázzal hajtott szivattyútelep, stb. Fedezze fel Szekszárdot, a Szőlő és bor városát! Ismerje meg a szekszárdi szőlőtermelő vidéket! Térjen be egy tüzes Kadarkára vagy Bikavérre! Kóstolja meg jellegzetes étkeinket!

A Szekszárdi Borvidék Borút Egyesület 1999. június 11-én alakult meg azzal a céllal, hogy működésével elősegítse a szekszárdi történelmi borvidék kulturális örökségének megóvását, kultúrájának megőrzését és továbbvitelét, valamint a térség idegenforgalmának fellendítését, a Szekszárd környéki térség fejlesztését.
Ezen belül különösen:

  •     a Szekszárd környéki borvidéki borút létrehozása, a borvidék saját arculatának és egységes tájegységi képének kialakítása;
  •     a borturizmus helyi fellendítése, a környék bekapcsolása a nemzeti és nemzetközi borutakba;
  •     a borvidékhez tartozó települések együttműködésének szervezése, a térség infrastrukturális fejlesztése, környezetvédelme összehangolt programok alapján;
  •     az Egyesület céljaihoz kapcsolódó fejlesztési programok finanszírozási lehetőségeinek felkutatása, az egyesületi tagok segítése a pályázati lehetőségek terén;
  •     a minőségi bortermelés előmozdítása,  e minőségi borok piacának kiszélesítése;
  •     a bortermeléshez kapcsolódó művészeti, irodalmi, zenei, építészeti és egyéb kulturális értékek védelme, a turizmus területén való felhasználása.


A szervezet arra törekszik, hogy a borvidéki településeken élők együttműködésének szervezésével előmozdítsa a minőségi bortermelést és a borhoz kapcsolódó művészeti és építészeti, gasztronómiai és egyéb kulturális értékek védelmét, a fenntartható fejlődés szempontjait szem előtt tartva. Az Egyesület a fenti célok elérése érdekében állandó kapcsolatot tart mindazokkal az állami, önkormányzati szervekkel, gazdálkodó és civil szervezetekkel, melyek elősegíthetik az Egyesület tevékenységét, azaz a minőségi bortermelés, az ehhez kapcsolódó térségfejlesztés, környezetvédelem és idegenforgalom fejlesztését.

Az Egyesületet az alakuló közgyűlésen a résztvevő  64 tag hozta létre. A tagok között egyaránt találhatók magánszemélyek, családi borászatok, nagyüzemek, hegyközségek és utazási irodák és önkormányzatok. Alapítását az az egyre sürgetőbb igény vezette, hogy a Medinától Bátáig húzódó, Magyarország egyik legrégibb borvidékeként számon tartott térség égető gazdasági-társadalmi problémáinak megoldását, a hagyományokra támaszkodva, azokat jó irányban továbbfejlesztve, a megváltozott gazdasági és kulturális igényekhez, követelményekhez alkalmazkodva segítse.

Hírlevél