Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Klaszter adatbázis

Radó Pince

Klaszter tag típusa: borászat
Borász neve: Radó András
Borvidék: Pécsi borvidék
Irányítószám: 7635
Település: Pécs
Utca, házszám: Kisdeindol-hegyhát u. 21.
Telefonszám: +36 72 225071
E-mail cím: info@radopince.hu
Honlap: http://www.radopince.hu
Leírás:

A Mecsek déli lankáin, a Donátusi kápolna szomszédságában immár a negyedik generáció foglalkozik elhivatottsággal, odaadással a szőlő termesztésével és a bor készítésével. Pécsett a Deindolok dombjain évszázadok óta termelik a különlegesen jó minőségű szőlőt és gyümölcsöt. A Donátusi kápolna feletti Aranyhegyen termett őszibarackfajtákból - Incrucio, Napsugár, Bronzos Elberta - kocsiszámra szállítottak a békeidőkben az angol királyné udvarába. A szőlő itt olyan ásványi anyagokban, napsütésben gazdag területre lelt, ahol a fajtára jellemző legjobb tulajdonságokat lehet belőle kicsikarni.

A családi gazdaság alapjait a dédapa, Radó Endre rakta le azzal, hogy 1930-ban telepített a területre először Cirfandli tőkéket.

A nagyapa, Radó János, szőlő és föld iránti szeretetéből, tiszteletéből nőtt ki az FVM Pécsi Kutatóintézete által is támogatott Pécsi Szőlészek Kisszövetkezete. A szövetkezetnek a család is tagja volt így juthatott az Ördögárok és Murom dűlő parcelláihoz.

A kisszövetkezet teremtette meg a pécsi szőlő- és bortermelés bázisát. Fia, Radó István, önmagát autodidakta módon képezve jutott el odáig, hogy a családi gazdaságból kikerülő, erjedését tekintve reduktív, de hordóban érlelt borok regionális, országos versenyeken és a fogyasztók körében is elismerést váltson ki. Az unoka, Radó András, már diplomás szőlész-borászként folytatja tevékenységét.

A pincészet arculatát meghatározza a Pécsi Cirfandli fajta, mely itt a Mecsek déli lejtőin találta meg a maga számára legjobb talajt ahhoz, hogy a kitűnő íz-, zamat-, illatkomponensek kialakuljanak. A fajta a Como-i tó környékéről, Ausztrián keresztül a pécsi káptalan kezdeményezésére, a 19. század közepén került Pécsre. Az egyházi szőlőbirtok széthullásával a Cirfandli fokozatosan eltűnt a parcellákból, egyedül a Kutatóintézet foglalkozott a különös gondot igénylő fajtával. A 90-es években a város vezetése is felismerte, hogy Pécs sajátos arculatának a Cirfandli szőlő és bor is szerves része, így pályazati formában támogatta és támogatja ma is annak telepítését.

Szőlőfajták: Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Chardonnay, Cirfandli, Zöldveltelini
Főbb borok: barrique, cuvée, egyszerű fajbor, fehér, rozé, vörös, száraz
Kép:

Hírlevél