Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Klaszter adatbázis

Tolnai Borút Egyesület

Klaszter tag típusa: szervezet
Kapcsolattartó neve: Völgyi Ágnes
Borvidék: Tolnai borvidék
Irányítószám: 7052
Település: Kölesd
Utca, házszám: Kossuth tér 12.
Telefonszám: +36 74 436199
E-mail cím: tolnai-borut@kolesd.hu
Tevékenység / szolgáltatás: A Tolnai borvidék kulturális örökségének és a történelmi borvidék kultúrájának megóvása, a borvidék sajátos arculatának és egységes tájegységi képének kialakítása, erősítése, a borturizmus fellendítése, a 2000 éves borkultúrában rejlő fejlesztési lehetőségek kibontakoztatása. Az Egyesület különös hangsúlyt fektet a minőségi bortermelés előmozdítására, a borturizmus, a falusi turizmus fejlesztésére, a Tolnai Borvidék szőlőültetvényeinek, ökológiai arculatának megóvására a helyi minőségi borok piacának és keresletének növelésére, a művészeti, kulturális, műemlék- és népi építészeti értékek védelmére, a fentiekhez fűződő érdekek megfogalmazására és képviseletére. Az Egyesület a céljai megvalósítása érdekében közhasznú szolgáltatásait nem csupán tagjai részére nyújtja, hanem a tagságon kívüli jogi és természetes személyek részére is lehetővé teszi közhasznú szolgáltatásai igénybevételét. A Tolnai Borút Egyesület további tevékenységei: Kiadványokat, promóciós eszközök készítése, marketing akciók lebonyolítása Kiállításokon való részvétel, rendezvények szervezése, lebonyolítása A borvidék borászati múltját, jelenét bemutató kiállítás gondozása, bővítése Minősítések folyamatos elvégzése, védtáblák kihelyezése, minősítési tanácsadás biztosítása
Leírás:

A szőlészet és a borászat a vidéken gazdag múltra tekint vissza. Már a rómaiak idején is virágzó szőlőkultúra jellemezte Pannóniát. Tolna megye borkultúráját az itt letelepedő németek fejlesztették tovább. Az 1893-as első bortörvénytől, mely a Szekszárdi Borvidéket Tolna megye teljes területében határozta meg, hosszú út vezetett 1998-ig, amikor a Bortörvény kimondta Tolnai Borvidék megalakulását. A Tolnai Borvidék három körzete a tolnai, a völgységi és a tamási térség települései szinte az egész megyét lefedik.

A megye középpontjában fekszik Kölesd, a Tolnai Borvidék fellegvára. A Tolnai Borút Egyesület 1999-ben alakult, 11 település 3 turisztikai körzetben (Bonyhád, Simontornya, Györköny) kölesdi központtal.  A községben az egykori Mercy-kastély pincéjében kapott helyet a Tolnai Borok Háza, mely egyben az Egyesület központja, mely információs irodaként is szolgál.

Logó:

Kép:

Hírlevél