Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Hírek

Bikák a szomszédból

2014. március 27.

Az eddigi borszemináriumok egyik legszórakoztatóbb, ugyanakkor leginformatívabb előadását produkálta nekünk múlt szerdán a két Heimann Zoltán. Apja és fia közel félszáz vetített képpel, diagrammal, táblázattal mutatták be Szekszárdot, a bikavért, a szekszárdi bor jelenét és jövőjét, a Heimann Családi Birtokot. Külön köszönet illeti Vida Pétert, akinek részvétele és rövid, ám tartalmas felszólalása még hitelesebbé tette ezt az estét.


Ezúttal volt matiné is, az előadás előtt ugyanis a bólyi Emmausz-járás hagyományait mutatta be Rafa-Gyovai Dániel. A húsvét hétfői, sváb tradíciókra épülő népszokás ugyanis ma már a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe is bekerült. A kedvcsináló prezentáció után tértünk rá a bikavérek útjára.

A szekszárdi és egri bikavérek között egy aprónak tűnő, de jelentős különbség meghatározó lehet: míg Egerben sokmillió palack az éves bikavér-termelés, addig Szekszárdon mindent együttvéve is alig haladhatja meg a százezer palackot.  Nem csoda, hogy Szekszárd a minőségi bikavérek felé indult el és a kadarka-kékfrankos párost ez a házasítás egészíti ki a szekszárdi borok frontvonalán.

A helyzet a korábbi években nem volt ennyire egyértelmű, de a kóstoló utáni beszélgetéseink arra lyukadtak ki, hogy a 2011-es évjárat már mutat egyféle szekszárdi bikavérséget, mutat azonosságokat, stílust, irányt.

Vagyis szép, különösen egységes sor volt. Talán sokaknak túl „ugyanolyan” volt, de szerintünk ez nem baj, mert jó fogódzó: az ember azt érzi, már tudja, milyen (lesz) a szekszárdi bikavér. Az egységes arculat mögött azért kellő különbséget lehetett cizellálgatni a pincészetek különböző stiláris jegyei miatt, a rövid, de mondhatnánk lényegre törő borleírások négykezesben készültek Iványi Emesével.

Fritz Borház Szekszárdi Bikavér 2011
Az illat erőteljes, mély, hűvös, földes, diszkrét, háttérben maradó fűszerességgel. Kortyban selymes textúrát figyelünk meg, szájban határozottan kedvesebb, a picit tapadós tanninérzetet az „édesség” és jó savak ellensúlyozzák. Kökény, bors, csokis-karamellás krém, amit még a meghatározó jegyek közé jegyeztünk fel.

Bodri Faluhely Szekszárdi Bikavér 2011
Érett földes-ánizsos-édes illat, ugyanakkor eleven is. A fás egyek elég erőteljesen jelentkeznek, meggy, szeder, hordófűszerek dominálnak, a struktúra még nem állt teljesen össze, még nem elég elegáns. A bornak ugyanakkor van stílusa, szép következetes, mély, tartalmas, picit meleg alkohollal a végén.

Merfelsz Nectar Sexardique Szekszárdi Bikavér 2011
Illatra kicsit zárkózott, de pohárban szépen nyílik. Ebben a bikavérben is megjelenik egy földes tónus, de mellette a gyümölcsösség, érett piros gyümölcsök, leheletnyi fahéjjal, édesfűszerrel, de a korty végén a kapucíner is megérkezik. Fiatal, fejlődő, de izgalmas bor.

Sebestyén Csaba Iván-vögyi Szekszárdi Bikavér 2011
Kicsit kávésabb, már illatában is, komolyabb, vastagabb arca a bikavérnek. Fekete bogyósok, szegfűszeggel-vaníliával bolondítva, a fás jegyek szépen egészítik ki. Gazdag, sűrű, nagyon fiatal, kortyban érezhető vibrálással, van benne életerő, potenciál, elfektethető hosszú évekig.

Heimann Szekszárdi Bikavér 2011
Egyedi hangulata van ennek a bornak, illatában szerecsendió, szegfűszeg, csokoládé jön, friss erdei gyümölcsökkel, karakteres, lehet rajta ’csámcsogni’. Kortyban is izgalmas, mentolos, szaloncukros, élénk negrós a szájban, pici gyömbéres fűszerességgel. zamatgazdagsága még érhet, de már most is elegáns, sármos bor.

Eszterbauer Tüke Szekszárdi Bikavér 2011
Édesgyökeres, hecsedlis, lekváros illat. Egyszerre gyümölcsös és fűszeres. A kékfrankos meggyessége nagyon kiérződik, de ez jót tesz neki, ettől izgalmasabb, lendületesebb, ebben is a fiatalsága jön nagyon, pár év kerekedés még pont jól állna neki.

Vida Szekszárdi Bikavér 2011
Lassan nyílik, kell neki némi idő. Illatban van tartalmassága, rétegzettsége, elsőre földes, füstölt sonkás jegyek jönnek, aztán fekete bogyósok. Fűszeresség van a zamataiban is inkább, van vastagsága, érezni a súlyát, egy picit kedvesebb-krémesebb korty még jobban tetszene ehhez a stílhez.

Mészáros Szekszárdi Bikavér Reserve 2011
Az egyik legtestesebb, de abszolút nem a lehengerlő-elnehezítő verzió, sőt inkább elegánsnak mondanánk, szinte „balerinás”, bájos. Illata érett, hihetetlenül összeforrott, nem lóg ki semmi: a „fűszerporos”-édesdohánytól a bogyósokig egész sok színt mutat. Zamataiban egyelőre szerényebb, kicsit több gyümölcsös lendületet elviselnénk, de még bőven van ideje.

Az előadást Heimann Zoltán, az apa jó arányokkal, kellő mennyiségben sztorizva és időként pikáns kiszólásokkal fűszerezve vezette, Heimann Zoltán, a fiú a családi birtok borát mutatta be, de azon túl a birtok hétköznapjaiba is betekintést nyújtott, hangulatos fotókkal illusztrálva mondandóját, míg Vida Péter a tőle megszokott elgondolkodtató stílusban, magvas gondolatokkal és a hetedik bor környékén már igencsak zsongó padsorokat elcsendesítve szólalt meg.

A mintegy száz résztvevő összességében rengeteg új információval lett gazdagabb, közelebb kerültünk a Heimann Családi Birtok megismeréséhez, elmélyedhettünk a bikavér-szabályozásokban, Közgáz lévén a boreladási adat-diagrammok sem voltak elrettentőek, talán még Szekszárd is közelebb került a szívekhez.


A Borszeminárium a Pécsiközgázon program a "A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése”, a DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 pályázat támogatásával valósul meg, a Pécs-Mecseki Borút szervezésében, a Pécsi Borozó és a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának együttműködésével.

 

forrás: http://www.pecsiborozo.hu/hirkereso/bikak_a_szomszedbol



<< vissza

Hírlevél