Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Hírek

Kulenáris együttműködés a határ két oldalán

2013. július 1.  | Frissítve: 2013. július 1.

Sikeres pályázatot nyújtott be a Vezető Kedvezményezett Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület a Partner Jagodnjaki Járással egy határon átnyúló ipa együttműködési programra.


A „COOLIN” HUHR/1101/1.2.4/0007 azonosítószámú projekt elsősorban a Kulen, mint hagyományos baranyai gasztronómiai különlegesség népszerűsítésére fókuszál. A projektmegvalósítás során szempont természetesen a többi baranyai helyi termék – különös tekintettel az egyéb húskészítmények, füstöltáruk - promóciójához intenzíven hozzájárulni, és felhívni a figyelmet a különböző helyi termékek és borok harmóniájára. Az összesen 105.860 EUR méretű projekt költségei közel azonos arányban oszlanak meg a partnerek között, melyből a támogatás összesen 87.583,69 EUR

A projekt megkezdésekor célunk a – Baranyában található - helyi termék-előállítók számbavétele, melynek eredményeként egy adatbázis is kialakításra kerül. Ez szolgáltatja majd a megfelelő információs alapját a további munkánknak. Ezzel párhuzamosan a Dráva menti gasztronómiai fesztiválok összegyűjtése is megkezdődik, melyből egy közös fesztiválnaptár is elkészül, és a háromnyelvű (magyar – horvát - angol) projekt-honlapra is felkerül majd. Több nyomtatott marketinganyag - Baranyai Imázs könyv, receptfüzet, gasztro térkép- is kiadásra kerül, hogy a különböző rendezvényeken és programokon minőségi információs anyagokkal tudjuk a programunkat népszerűsíteni. 

A „COOLIN” pályázat kiemelt programjai a rendezvények és képzések. Míg a horvát oldalon elsősorban a kulen készítésének technológiai hátteréről az Eszéki Egyetemmel közösen kerül megszervezésre egy szakmai továbbképzés, addig a magyar partnerek elsősorban a helyi termékek érzékszervi vizsgálatának és turisztikai menedzselésének a témájában képeznek szakembereket. Fontosnak tartjuk a turisztikai szakmai, és a régió kiemelt gasztronómiai rendezvényein való megjelenést, így a Pécsi Utazási Kiállításon mindkét projektpartner kitelepülőként meg kíván jelenni, de ott leszünk a 2013-as Kulinijadan, az Orfűi Gasztronómiai Fesztiválon vagy éppen a Fekedi Stifolder Fesztiválon. Az érdeklődő közönségnek és a szakmának 6 alkalommal – havi rendszerességgel - gasztroklubot szervezünk, ahol mindig egy helyi termék kerül bemutatásra, és különböző borpárosításokkal kipróbálásra.

 

http://indavideo.hu/video/Kulenaris_egyuttmkodes_a_hatar_ket_oldalan



<< vissza

Hírlevél