Kereső

Hírek

ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN KONFERENCIA

Tisztelettel meghívjuk a PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Turisztikai Intézete, a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter és a Magyar Földrajzi Társaság által szervezett ÚJ TRENDEK A SZŐLÉSZET-BORÁSZATBAN ÉS A BORTURIZMUSBAN elnevezésű tudományos konferenciánkra.

 

>>
Furmintok szeptemberben is

Szeptember 25-én újra megnyitotta kapuit Szekszárdon a BorKultúra SzabadEgyetem, népszerűbb nevén a boregyetem, első szezonbeli programján górcső alá véve a furmintot, valamint annak esélyeit boncolgatva, hogy válhat-e a fajtából új magyar világsiker. Tóth Adrienn, a Vinoport főszerkesztője, s egyben a Furmint Február főszervezője az este során 10 bort mutatott be, melyek nagy része Tokajról származott, de a Mátra, a Balaton-felvidék és Zala borászataiba is ellátogathattunk. 

>>
Szakmai rendezvények és képzések a középpontban

A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter, a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Gazdaságtudományi és Turisztikai Intézetével együttműködve sikeres konferenciát szervezett 2013. május 7-9-én, Szekszárdon. A konferencia a „Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter fejlesztése” DDOP-2.1.3/A-12-2012-0003 azonosítószámú pályázat támogatásával valósulhatott meg.

>>

Programok

Hírek

Kiváló pécsi borok a legjobb éttermek idei díjkiosztó gáláján

2012. január 31.  | Frissítve: 2012. január 31.

Idén hetedik alkalommal rendezte meg a Dining Guide az Év Étterme gálát, ahol az eddigiekhez hasonlóan most is igazi gasztronómiai parádé várta azt a néhány száz kiváltságost, aki eljöhetett a díjkiosztóra. Az Év Étterme papírforma szerint, de nagyon is megérdemelten az Onyx lett, a legújabb díj a CEEFood díj nyertese pedig a szlovén Pri Lojzetu lett. Az est folyamán a Top 10 étterem kiváló fogásait kóstolhatta meg a nagyközönség miközben idén először egyetlen borvidék –a Pécsi- kapott kizárólagosságot a rendezvényre.


Hosszú hónapok szervezése és egyeztetése után alakult ki végül a borászok és borok listája, melyeket a Pécs-Mecseki Borút Egyesület kínálhatott fel a vendégseregnek a Pécsi borvidék legkiválóbb boraiból. A borvidéket és a borászokat Gonda Tibor borúti elnök mutatta be a résztvevőknek. Az Egyesület célja mindenképpen a borvidék erősségeinek a kiemelése volt és az, hogy a hazai gasztronómia élvonala előtt reprezentálja ezt a méltatlanul elhanyagolt apró borvidéket. A köztudatban tipikusan fehérboros borvidéknek számító Pécsi hét fehérbor mellett , két rozét és hat vörös bort mutatott be, melyek mindegyike osztatlan sikert aratott. A szakmai közönség egyöntetű véleménye az volt, hogy sajnálja azt, hogy eddig ez a borvidék elkerülte a figyelmét.

Az estére az Ebner pince elkülde a 2011-es Rozéját és a 3-as Hordó Cuvéet, mely mint tudjuk a pincészet egyik zászlós bora és Pécs város bora is egyben. (Ezek a borok egyébként elnyerték a Közép Európa legjobb éttermének választott szlovén Pri Lojzetu séfének a tetszését is, aki ígéretet is tett arra, hogy hamarosan szélesíti velük a bor kínálatát.) Az Mohácsi borokat Az Eberhardt Pince 2008-as Merlot-ja és Cabernet Franc-ja, valamint a Planina Borház Rozé 2011 és Lárfa 2011 bora mutatta be. A Hárs Pincészet elküldte a méltán népszerű édes Cirfandliját és a 2007-es Hárslevelűjét. A Lisicza Borház a tavalyi nyár egyik nagy slágerének számító Sauvignon Blanc borának friss 2011-es évjáratát küldte és mellé a 2009-es Cabernet Franc-t. A Radó Pincétől két 2010-es tételt mutattunk be, a Cirfandlit és a Chardonnay-t. A Szabó Pince egy friss és egy tavalyi tétellel mutatkozott be, Zöldveletelini 2011 és Chardonnay-Zöldveltelini Cuvée 2010. Végül, de nem utolsó sorban a Wekler Családi Pincészet Prémium Chardonnay Barrique Selection 2008 is természetesen ott volt a gálán, mely többek között a Pannon Bormustra Csúcsbor díját nyerte el 2009-ben.

A borok mind megtalálták a közönségüket és a vendégek. A legjobb éttermek tulajdonosai valamit a séfek is előszeretettel időztek el a boros pult előtt az este folyamán, és a körvonalazódó konkrét megrendelések alapján bizakodhatunk , hogy az ország legjobb éttermeinek itallapjairól sem fognak hiányozni a kiváló pécsi borok, nyilatkozta lapunknak Gonda Tibor a Pécs –Mecseki borút elnöke.



<< vissza

Hírlevél