logo

Kereső


Pincészet kereső

hírlevél


E-mail cím:



Híreink



Kiváló pécsi borok a legjobb éttermek idei díjkiosztó gáláján

2012. január 31.  | Frissítve: 2012. január 31.

Idén hetedik alkalommal rendezte meg a Dining Guide az Év Étterme gálát, ahol az eddigiekhez hasonlóan most is igazi gasztronómiai parádé várta azt a néhány száz kiváltságost, aki eljöhetett a díjkiosztóra. Az Év Étterme papírforma szerint, de nagyon is megérdemelten az Onyx lett, a legújabb díj a CEEFood díj nyertese pedig a szlovén Pri Lojzetu lett. Az est folyamán a Top 10 étterem kiváló fogásait kóstolhatta meg a nagyközönség miközben idén először egyetlen borvidék –a Pécsi- kapott kizárólagosságot a rendezvényre.

Hosszú hónapok szervezése és egyeztetése után alakult ki végül a borászok és borok listája, melyeket a Pécs-Mecseki Borút Egyesület kínálhatott fel a vendégseregnek a Pécsi borvidék legkiválóbb boraiból. A borvidéket és a borászokat Gonda Tibor borúti elnök mutatta be a résztvevőknek. Az Egyesület célja mindenképpen a borvidék erősségeinek a kiemelése volt és az, hogy a hazai gasztronómia élvonala előtt reprezentálja ezt a méltatlanul elhanyagolt apró borvidéket. A köztudatban tipikusan fehérboros borvidéknek számító Pécsi hét fehérbor mellett , két rozét és hat vörös bort mutatott be, melyek mindegyike osztatlan sikert aratott. A szakmai közönség egyöntetű véleménye az volt, hogy sajnálja azt, hogy eddig ez a borvidék elkerülte a figyelmét.

Az estére az Ebner pince elkülde a 2011-es Rozéját és a 3-as Hordó Cuvéet, mely mint tudjuk a pincészet egyik zászlós bora és Pécs város bora is egyben. (Ezek a borok egyébként elnyerték a Közép Európa legjobb éttermének választott szlovén Pri Lojzetu séfének a tetszését is, aki ígéretet is tett arra, hogy hamarosan szélesíti velük a bor kínálatát.) Az Mohácsi borokat Az Eberhardt Pince 2008-as Merlot-ja és Cabernet Franc-ja, valamint a Planina Borház Rozé 2011 és Lárfa 2011 bora mutatta be. A Hárs Pincészet elküldte a méltán népszerű édes Cirfandliját és a 2007-es Hárslevelűjét. A Lisicza Borház a tavalyi nyár egyik nagy slágerének számító Sauvignon Blanc borának friss 2011-es évjáratát küldte és mellé a 2009-es Cabernet Franc-t. A Radó Pincétől két 2010-es tételt mutattunk be, a Cirfandlit és a Chardonnay-t. A Szabó Pince egy friss és egy tavalyi tétellel mutatkozott be, Zöldveletelini 2011 és Chardonnay-Zöldveltelini Cuvée 2010. Végül, de nem utolsó sorban a Wekler Családi Pincészet Prémium Chardonnay Barrique Selection 2008 is természetesen ott volt a gálán, mely többek között a Pannon Bormustra Csúcsbor díját nyerte el 2009-ben.

A borok mind megtalálták a közönségüket és a vendégek. A legjobb éttermek tulajdonosai valamit a séfek is előszeretettel időztek el a boros pult előtt az este folyamán, és a körvonalazódó konkrét megrendelések alapján bizakodhatunk , hogy az ország legjobb éttermeinek itallapjairól sem fognak hiányozni a kiváló pécsi borok, nyilatkozta lapunknak Gonda Tibor a Pécs –Mecseki borút elnöke.


 

Bejelentkezés


Név:
Jelszó:
Megjegyzés:

Hírek


2012. augusztus 7.

Szeretettel várjuk Önöket 2012. augusztus 10. és 12. között a XIX. Szentlőrinci Gazdanapokon!

tovább

2012. április 18.

A dél-dunántúli környezeti nevelésben és ökoturizmusban érintett szolgáltatókat fogja össze a régió teljes területéről a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter.

tovább

2012. április 17.

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter felmérte és összegyűjtötte a tagjai körében az ökoturizmus és környezeti nevelés szempontjából példás gyakorlati tevékenységet. Az a klaszter célja, hogy a tagjaik által már alkalmazott „jó gyakorlatot” mások is megismerhessék, és tevékenységük során alkalmazzák.

tovább